Mindenki csodájára jár a cseh sörautomatának

Önkiszolgáló pub segít a helyieknek és az arra járó kerékpárosoknak a közép-csehországi Uhrinovicében, hogy szomjukat az ország egyik kedvenc szeszes italával, a sörrel csillapítsák.

„Rendes kocsmáknak nincs esélye a túlélésre egy ilyen faluban, mint ez" – állítja a helyi sörkészítő, Martin Povysil, aki egyben a sörautomata feltalálója is. Az önkiszolgáló pubot a kis cseh falucska művelődési házának falán helyezték el, - írja a Guardian –  elé már fa asztalokat is kihelyeztek, így a hangulat olyan, mint egy szabadtéri kiskocsmában.

A gép hasonlít egy kávéautomatára. Használatához csak egy pohár kell, egy érme és egy személyi igazolvány, amit a gép ellenőriz. Az automatán sörcsap is található.

„A normál kocsmák esténként és hétvégén vannak nyitva, de a nap folyamán zárva tartanak, így a kerékpárosok és a gyalogosok szomjan maradnak" – jegyzi meg Povysil, aki állítja, hogy sörgépe egyedi: „Láttam ilyet Japánban és az USA-ban az interneten, de ez teljesen más."

A korábban egy közepes méretű cseh sörfőzde ügynökeként dolgozó férfi 2013-ban vágott neki a sörfőzésnek uhrinovicei nyaralójában. A közép-csehországi kis falucskában mindössze 75 ember él. A sörgépet még ugyanebben az évben üzemelték be a helyi művelődési házban, hogy a helyiek, és az arra járó biciklisek, turisták mindössze 20 cseh koronáért (kb 225 forint) fogyaszthassák a cseh nemzeti italt.

Povysil sosem számolta, hogy beruházása megtérül-e, de megemlíti, hogy esős heteken csupán egy 30 literes hordó fogy el, nyáron azonban akár három ötvenliteres hordó is kiürül hét nap alatt. „A helyiek szeretik. Élvezik a sört, és a gép egy közösséggé tesz minket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.