Minden józan észt felülíró tortúrával szembesülnek a mozgáskorlátozottak

Nehézkes hozzájutni a mozgáskorlátozottak autóvásárlását segítő állami támogatáshoz, állítja a sonline.hu egyik Kaposvár melletti faluban élő olvasója, aki 600 ezer forintot kapott erre a célra.

A 73 éves édesapa fia katona korában motorbalesetet szenvedett, megbénult. A felesége szállítja mindenhová kocsival, mert járni, buszon kapaszkodni nem tud. Tíz évvel ezelőtt már vettek igénybe hasonló állami kedvezményt, hogy autót vehessenek. Akkor egyszerűen kaptak egy utalványt, amit csak be kellett váltaniuk az autókereskedőnél. Az így megvett kocsi azóta 250 ezer kilométert megtett már, lecserélnék egy fiatalabbra. Azonban, ahogyan az idős édesapa fogalmaz, minden józan észt felülíró tortúrával szembesültek az érvényben lévő szabályozás miatt.

- Új kocsit a mozgássérültek csak egy bizonyos márkát vehetnek állami támogatással, és csak egyetlen kijelölt autókereskedésben a lakóhelyünktől 100 kilométerre – kezdte panaszát az apa. – Mivel új autóra amúgy sem volt pénzünk, használt autót kerestünk. Csakhogy a kereskedők nem akarnak szóba állni velünk. Volt, aki rögtön letette a telefont, amikor meghallotta, hogy miről van szó, és a többiek is egyöntetűen elzárkóztak. A kormány ígérete szerint a vásárlás után a kedvezményt egy hónap alatt átutalják az eladónak. A kereskedők azonban azt állítják, nem kapják meg, sőt közülük van, aki egy éven át sem jutott hozzá. Végül a fővárosban és Pápán találtunk autókereskedést és szervizt, ahol szóba álltak velünk. De ötször fel kell utazni, hogy egyeztessünk velük, ez rengeteg pénz és időveszteség.

Azt a réteget sújtják, akinek egyébként is nehézségei vannak, újabb összegekkel terhelik, kényszerpályára küldik őket, mutatott rá a lapnak Karg Ferenc, kaposvári autókereskedő. A vállalkozó egyébként nem érti, hogyan kaphatta meg a monopólium jogát egy Fejér megyei kollégája, hogy új autó vásárlásakor csak vele köthessenek üzletet az állami támogatást igénybe vevő mozgássérültek. Adnánk el mi is szívesen kocsit, de így nem megoldható, tette hozzá. Karg szerinte egyébként nem az a döntő ok, amiért az autókereskedők elutasítják a mozgássérülteket, hogy túl későn kapják meg az állami támogatást, hiszen melyik az a komoly autókereskedő, aki nem tud 600 ezer forintot nélkülözni egy ideig? Inkább az játszhat szerepet ebben, hogy a használtautó-kereskedők egy része az illegalitás talaján mozog. Meghamisítják a külföldről behozott kocsik adásvételi szerződését, nem fizetnek adót és áfát, visszatekerik a kilométerórát. A szakmában anarchia van, a helyzet új szabályozásért kiált, tette hozzá Karg Ferenc.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke, elképzelhetetlennek tartja, hogy egy autókereskedő egy éven át ne kapja meg az állami támogatást, ugyanakkor két hónap késésről Hegedűs is hallott már. A bürokrácia kétségkívül nehezíti az eljárást, és feltehetően az okozott nehézséget, hogy a minisztérium mellett egy bank volt a közvetlen finanszírozója a programnak, de a pénzintézet tönkrement. Akkoriban szerezhettek rossz tapasztalatokat az eladók. Azóta azonban felgyorsult a tempó, mert nemrég egy lízingcég vette át a teendőket. Hegedűs Lajos hozzátette, hogy a mozgássérültek autóvásárlási támogatását lényegesen kevesebben vesznek igénybe, mint a korábbi években, mert a szigorúbb elbírálás miatt a szakértői vizsgálat a mozgássérültek 60 százalékát gyógyultnak nyilvánította. Ennek megfelelően nem számít mozgássérültnek, ha valakinek egy lába bénult, és nem tud lépcsőn járni, és az sem, akinek az egyik lába rövidebb, és két mankóval jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.