Dinoszaurusz-szenzáció Londonban

Százötvenmillió éve is ritkaságnak számított, most meg egyenesen szenzáció a londoni Természettudományi Múzeum új sztárja, Sophie, a Stegosaurus. Nem olyan hatalmas, mint Dippy, a Diplodocus, de meglepően jól bírja az idő múlását.
Sophie száz éve a legteljesebb dinoszaurusz, aki betette a lábát a londoni Természettudományi Múzeumba
Sophie száz éve a legteljesebb dinoszaurusz, aki betette a lábát a londoni Természettudományi Múzeumba
Paul Hackett / Reuters

A dél-kensingtoni múzeumi negyedben levő Natural History Museummal kapcsolatban ritkán alkalmazzák a „kasszasiker” kifejezést, már csak azért is, mert ingyenesen látogatható. Most azonban a „szenzáció” szó a legkevesebb, amit a múzeum újdonságának bemutatásakor a brit sajtó használ.

A szigetország harmadik legnépszerűbb turisztikai attrakciója néhány napja egy majdnem tökéletes Stegosaurus-csontvázzal gazdagabban várja a látogatókat. A madármedencéjű páncélos dinoszauruszok családjába tartozó őslény a múzeum paleontológiai szakértője, Paul Barrett szerint rendkívül értékes lelet, hiszen a Stegosaurusok már a saját idejükben, 150 millió évvel ezelőtt is ritkaságnak számítottak.

Az őslényt 2003-ban találta egy dinoszauruszvadász a wyomingi Red Canyon farmon. A több mint háromszáz csontból álló, 5,6 méter hosszú és 2,9 méter magas terebélyes lelet kiásása három hétig tartott. A belépődíjat nem szedő múzeum saját anyagi ereje nem tette lehetővé a csontváz megvásárlását, ezért gyűjtés indult. A vételár titok, annyi azonban tudható, hogy hatvankilenc szponzor nyúlt különböző mélységig a zsebébe, hogy London számára megszerezze a kincset, amelynek köszönhetően akár évi hatmillió érdeklődő is elzarándokolhat a múzeumba.

A legnagyvonalúbb felajánlónak, egy befektetési alap menedzserének a jutalma az volt, hogy a „fedeles gyíkot” a lányáról, Sophie-ról nevezték el. Az új szerzemény előkelő társaságba kerül. A múzeumban már eddig is számos csodát lehetett körüljárni, köztük Dippyt, a 26 méter hosszúságú Diplodocust. Sophie természetesen több mint puszta látványosság. A Daily Mail című napilapnak adott nyilatkozatában Barrett elmondta, hogy a csontváz segíthet az evolúció és az izgalmas Stegosaurusok viselkedése rejtélyeinek a megoldásában. A kutató arra is kíváncsi, milyen kövek, sziklák környezetében maradt meg ilyen kitűnő állapotban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.