Milliókat ér Dorothy köténye az Ózból

1.56 millió dollárt adtak egy aukción New Yorkban azért a kék kockás fodros ruhadarabért, amit Judy Garland viselt az 1939-es Óz, a csodák csodája című film forgatásán. 

A kötényből eredetileg tíz darab készült - írja a The Guardian. A most kalapács alá került darab egyike volt annak a kettőnek, amelyet a színésznő valóban viselt a felvételeken. A Bonhams aukciósház szakemberei 800.000 és 1,2 millió közé tették a várható liciteket a Turner Classic Movies csatornával közösen tartott hollywoodi relikviákból tartott árverésén. 

A leírás szerint a kötény jó állapotban van, bár a nyaka körül izzadságfoltok vannak. A nyertes licit telefonon érkezett, az aukciós ház nem fedte fel a vevő kilétét.

Az utolsó ajánlat a kosztümre, amit az MGM híres jelmeztervezője Adrian tervezett 1,565,000 dollár volt jutalékkal együtt.

Az illetékesek maguk is kellemesen meglepődtek a végső ajánlaton. "De a nagyszerű darabok sok pénzt kell, hogy hozzanak" - véli Catherine Williamson, a Bonham's szórakoztatóipari emléktárgyakkal foglalkozó igazgatója.

Az utóbbi években több, a filmhez kapcsolódó emléktárgya került kalapács alá. Egy évvel ezelőtt a Bert Lahr színész által viselt gyáva oroszlán jelmezt és a színész arcának mását árverezték el majdnem 3,1 millióért szintén a Bonhamsnél.

Ugyanaz a kötény, amit most adtak el 2012-ben egy aukción 490,000 dollárért talált gazdára. Először 1981-ben bocsátotta árverésre a darabot Kent Warner, az MGM jelmeztervezőinek egyike.

A legdrágább filmes szuvenír Marilyn Monroe elefántcsontszín "metrós" ruhája volt, amit az 1955-ös Hétévi vágyakozás című filmben viselt. A lenge szoknyáért 5,6 millió dollárt fizettek ki 2011-ben Kaliforniában, míg Audrey Hepburnnek az Ascot-i jelenetben viselt kosztümje a My Fair Lady-ből 3.7 milliót hozott a konyhára. 

A mostani aukción egy 1963-as Volkswagen Bogár kaszkadőrautót is elárvereztek 86,250 dollárért. A kocsi a Herbie Monte Carloba megy című filmben szerepelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.