Milliárdos bandákon ütött rajta a NAV

Izgalmas napjuk volt a NAV pénzügyi nyomozóinak, miután egy napon két bűnszervezetet számoltak fel. Az eredmény: egymilliárd forintot meghaladó készpénz mellett ingatlanokat és járműveket foglaltak le.
Ugyanazon a napon az ország két régiójában is rendkívüli akciót hajtottak végre a NAV munkatársai – írja az Adozona.hu. Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön olyan munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezeteket sikerült felszámolni, amelyek sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek. A módszer során a munkavállalók mit sem sejtettek a körülöttük folyó ügyletekből, hiszen ugyanabban a beosztásban, ugyanazon a helyen dolgoztak, ám papíron átszervezték őket.

A dél-dunántúli pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök és adórevizorok, kommandósokkal és informatikusokkal kiegészülve Baranya és Pest megyében, negyvenöt helyszínen dolgoztak. A bűnszervezet csaknem két és fél milliárddal károsította meg a költségvetést. A szervezet egyik irányítójának lehetett félnivalója, ugyanis a rajtaütéskor párnája alól éles lőszerrel töltött lőfegyver került elő.

A gyanú szerint a bűnszervezet huszonhat baranyai és budapesti székhelyre bejelentett cégből álló láncolatot használt arra, hogy a több ezer munkavállaló után megspórolja a fizetendő adókat, és járulékokat, illetve az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést elkerülje. Klasszikusnak számító takarítási és vagyonvédelmi feladatok ellátására szerződtek. Papíron munkaerő-kölcsönző társaságokhoz jelentették be a dolgozókat, majd ezeket a társaságokat körülbelül félévente lecserélték (eltüntették), hogy így kerüljék el az adófizetést.

A pénzügyi nyomozók körülbelül egymilliárd forint értékben zároltak 34 bankszámlát, üzletrészeket, ingatlanokat (többek közt egy működő húsüzemet). Lefoglaltak 71 gépjárművet (nagy értékű luxusautókat, rally autókat), 17 vízi járművet (például motorcsónakot, jachtot, jetskit), quadokat, targoncát, lakókocsit és egy drónt is.

Hasonló ügyletek zajlottak Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, ahol a munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnözői kör 1,2 milliárd forint éves bevételre tett szert, miközben adót és járulékot nem fizetett. Az eddigi adatok szerint minimum 220 millió forint áfát csaltak el.

A két Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi irányításával működő bűnszervezet 2013 végétől vállalt az ország különböző részein kisebb-nagyobb létszámot igénylő vagyonvédelmi szolgáltatást. Hogy a bevételeik után fizetendő áfát és a munkavállalói járulékokat elkerüljék, egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékokat egyáltalán nem fizettek. Mindezen felül a kölcsönbe adó cégek által kiállított fiktív számlák után még az általános forgalmi adót is visszaigényelhették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.