Mikor és hol tűnt el Ophélie?

Miután még ma sem lehet tudni, pontosan hol és mikor tűnhetett el Ophélie Bretnacher, nehezen értelmezhető édesapjának az az állítása, miszerint eltűnése után tíz órával a lánya még élt.

Ophélie Bretnacher az első eltűnt személy Magyarországon, akinek az ügyében a Legfőbb Ügyészség úgy redelte el a nyomozást emberrablás gyanújával, hogy akát egyetlen adat is utalt volna arra, hogy a 22 éves francia cserediák bűncselekmény áldozatául esett. Pedig csak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon évente több ezer eltűnési ügyben járnak el.

Ophélie Bretnacher még 2008. december 3-ról 4-re virradó éjjel tűnt el Budapesten. Egy átmulatott éjszaka után. Egyetemi csoporttársainak valloása szerint legalább 3,5 deci töményt és sok-sok sört fogyasztott, majd elköszönt, és gyalog indult haza II. kerületi albérletébe. Később a rendőrök a belváros térfigyelő kameráiinak felvételein egészen a Lánchíd pesti hídfőjéig követték a nyomát.

A híd pesti hídfőjénél lévő kamera több irányt figyel egyszerre, az egyes irányok között tízmásodpercenként vált képet. Így megtörténhetett, hogy Ophélie úgy ment fel a hídra, hogy a kamera nem látta, majd a vízbe esett (ugrott, vagy lökték), amiről szintén nem készült felvétel. Nem zárható ki azonban, hogy az egyik oldallépcsőn lerohant a vízpartra, és ott érte baleset, vagy támadás.

Francis Bretnacher, Ophélie édesapja egy orvosi szakvéleményre hivatkozva a napokban a Blikknek azt mondta: csupán csekély mennyiségű alkoholt találtak szervezetében, ami arra utal, hogy Ophélie tíz órával az eltűnése után még élt. Ebből pedig szinte egyenesen következik, hogy a lányt ismeretelnek elrabolták, tíz órán keresztül fogva tartották, majd a vízbe dobták.

Zacher Gábor toxikológus szerint egy olyan holttest esetében, amely két hónapot töltött a vízben, nem lehet néhány "órás pontossággal" megállapítani a halál időpontját.

Ophélie véralkoholszintjéből nem lehet a halál lehetséges időpontjára közvetlen következtetést levonni. Léteznek azonban olyan módszerek, amelyekkel viszonylag pontosan meghatározható, hogy a holttest hol és mikor került a vízbe.

A francia hatóságok az események matematikai modellezésével próbálják tisztázni, hogy mi történt. Jogsegély keretében víz és iszapmintát kértek a Dunának a Lánchíd és a Csepelsziget közti szakaszából. A folyó bakteriális összetétele alapján modellezik majd, hogy a víz pontosan milyen roncsoló-bomlasztó hatással volt a holttestre, amiből már viszonylag pontosan megállapítható, mikor és hol kerülhetett a test a vízben. Ám az a módszer sem képes néhány órás pontossággal "belőni" a halál időpontját.

A BRFK szerint ők már mindent megtettek, amit az ügyben lehetett. Semmi nem utal bűncselekményre - sem emberrablásra, sem másfajta támadásra. Továbbra is kérdéses azonban, hogy Ophélie baleset áldoazta lett (ittasan túlságosan mélyen behajolt a víz fölé, megszédült, majd a vízbe zuhant), vagy öngyilkos lett. A renőrség nem kívánta kommentálni értesülésünket, miszerint Ophélie családjában nem ő volt az első, aki élő vízben vesztette életét.

Ophélie családja ugyanakkor még mindig nem adta át a BRFK-nak szakértői viszgálatra a lány laptopjának külső winchesterét, és Budapesten is használt adatrögzítőit. Rendőrségi forrásaink emlékeztettek rá, hogy Ophéli eltűnése után (de még a holttestének megtalálása előtt) a családja adatokat tötölt a lány számtógépéről. Nem zárható ki, hogy a törölt adatállományok olyan információkat tartalmaztak, amelyek segíthetnék az ügy tisztázását.

A rendőrség nem tudott választ adni arra a kérdsére, meddig tart még az emberrablás gyanújával elrendelt nyomozás.

Bodnár Zsolt, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese lapunknak azt mondta: minden nyomozati cselekményt elvégeznek, amit a francia hatóságok jogsegély keretében kérnek. Emlékeztetett rá, hogy a francia rendőrségi attasé már Ophélie holttestének megtalálása előtt kijelentette: a francia rendőrség sem tett volna sem többet, sem mást a lány felkutatása érdekében.

A plakáton a második kérdés: mi történt vele? Erre nem csak a szolidaritásukat kifejező közgáz-hallgatók nem kaptak választ
Összefogás az eltünt francia diáklányért, Ophelie Bretnacher-ért a Corvinus Egyetemen eltünt diáklány, fiatal lány, elveszett, francia, egyetemista, egyetem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.