Mihez kezdenél egy parkolónyi hellyel?

Nem mindennapi akciót hirdet a PARK(ing) Day: a vállalkozó kedvűek egy-egy kijelölt parkolóhely területét néhány órára ideiglenes közösségi térré, miniparkká alakíthatnak.

A PARK(ing) Day a kreatív városi gerillaakcióból kinőtt városi megmozdulások körébe sorolható, mely az évek során nemzetközi civil mozgalommá alakult és megrendezésére a világ 162 városának közel 1000 parkolójában kerül sor minden év szeptemberében. Idén szeptember 22-én a Karc Kör szervezésében Budapest is ideiglenes közterekkel várja a városlakókat az újraértelmezett parkolóhelyeken.

Az esemény közreműködője bárki lehet, aki minikertté akar varázsolni egy parkolóhelyet, a lényeg, hogy szomszédok, barátok, művészek és civil aktivisták közös együttműködésével minél több közteret élvezhessenek az emberek aktívan.

Az akció kritikai párbeszédre szeretne ösztönözni a közterület mibenlétének és felosztásának kérdéséről, a fennálló városi élettér és életmód minőségi átalakulásáról és alakításáról.

Határt csak a képzeletünk szabhat

Az idén 8. éve megrendezésre kerülő rendezvény során világszerte egy-egy parkolóhely befogadott már ingyenes egészségpontot, átmeneti városi ültetvényt, ökológiai demonstrációkat, politikai szemináriumokat, művészeti installációkat, ingyenes kerékpárszervizt vagy éppen esküvői szertartást.

Ezekhez hasonló városi kísérletek megvalósítására hívják a szervezők az aktív városlakókat szeptember 22-én Budapest belvárosába. A felhívásra szeptember 14-ig lehet regisztrálni az esemény hivatalos oldalán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.