Míg a világ az ebolára figyel, többen halnak meg maláriában

Az ebolajárvány visszavetette a malária elleni harcot Guineában - állapították meg szakértők egy friss tanulmányban, melyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány tavalyi kitörése óta a malária okozta halálozások száma meghaladhatja az ebola áldozatainak számát az országban.

Mind az ebola, mind a malária lázzal jár, ezért sok beteg félelmében talán nem mert orvoshoz menni - idézte a BBC a Lancet Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányt.

Mateusz Plucinski és kollégái azt vizsgálták meg, hogy hányan keresték fel a kórházakat az ebolajárvány kitörése előtt és alatt. Kiválasztottak 60 egészségügyi intézményt a járvány sújtotta területeken és 60-at ott, ahol nem voltak ebolás esetek. Megnézték, hány malária elleni receptet írtak fel a járvány előtt és alatt.

Amikor a járvány kitört, drámaian csökkent a kórházakat felkereső páciensek száma - a legsúlyosabban érintett területek egyes korcsoportjaiban majdnem felével esett vissza. A maláriával kezeltek száma volt, ahol 69 százalékkal zuhant - írták az amerikai Betegségellenőrzési Központ (CDC) atlantai maláriakutatói. A tanulmány szerzői arra figyelmeztettek, hogy a malária okozta halálozások száma valószínűleg emelkedett.

Az ebolás esetek száma eközben csökken, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján tíz esetet jelentettek Guineából az utolsó héten, melyről adatokkal rendelkeznek.

Franco Pagnoni, a WHO globális maláriaprogramjának munkatársa úgy véli, a kezeletlen maláriás esetek további terhet róttak az ebola sújtotta országok amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.