Miét nem szeretik a nők a szőrös mellkast?

Az ember viszonylagos szőrtelenségének magyarázatára szolgáló egyik közismert elmélet szerint a nők azért részesítik előnyben már régóta a csupaszabb férfiakat, hogy elkerülhessék a tetveket és más, a bundában tanyázó vérszívókat.

A legújabb kutatás szerint azonban ez az „ektoparazita elleni védekezés” elmélet nem feltétlenül magyarázza az emberi szőrtelenség evolúciós kialakulását – írja a Medipress egy friss tanulmányra hivatkozva.

Egyengatya, egyenvigyor, kockahas: férfitestek harca a kupáért
Budapest, 2010. november 22. Versenyzők pózolnak a Klasszikus Testépítő Világbajnokság és Fitness Világkupán, az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az Archives of Sexual Behavior legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a nők általánosságban jobban kedvelik a viszonylag szőrtelen férfiakat, és ez a preferencia attól függetlenül fennáll, hogy alacsony vagy magas az élősködők kockázata.

„Az evolúciós nézőpont alapján a szőrtelen férfiakat kellene jobban kedvelni, különösen olyan területeken (vagy kultúrákban), ahol magas az élősködők kockázata, például az Egyenlítő környékén, ahol a legnagyobb a parazitaveszély” – magyarázta a kutatást vezető Pavol Prokop, a szlovák Nagyszombati (Trnava) Egyetem biológus professzora. „Csak két olyan országot hasonlítottunk össze, amelyek parazitakockázata eltér, de nem mutattunk ki különbséget a nők preferenciáját tekintve."

A kutatók 161 török és 183 szlovák nőt kértek fel arra, hogy értékeljék szőrös és szőrtelen mellkasú férfiak vonzerejét. Mindegyik férfiról nyaktól derékig készítettek két-két képet szőrös és szőrtelen mellkassal. A szakértők a paraziták útján terjedő betegségek gyakorisága miatt azt feltételezték, hogy a török nők jobban előnyben részesítik majd a csupasz férfiakat, mint a szlovákok, akik számára az élősködők kisebb problémát jelentenek. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy mindkét országban nagyon kevés (20 százalék) tartotta vonzóbbnak a szőrös mellkast.

Prokop azonban úgy véli, mielőtt az ektoparazita hipotézist teljesen elvetnénk, szélesebb körű kutatásokra lesz szükség sokkal több országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.