Miért lőtték le Bogdán Tibort?

Egy év telt el azóta, hogy Irakban, egy amerikai támaszponton agyonlőtték a nagyradai Bogdán Tibort. A tragédia körülményeit ma is homály fedi: továbbra sem tudni, hogy miért adta le a végzetes lövést az amerikai katona. Az elhunyt férfira pénteken gyászmisén emlékeznek falujában.

- Egy év alatt sem derült ki, miért lőtték agyon Tibort. Szerintem az amerikai hatóságok el akarják tusolni ezt az ügyet – jelenti ki a Zala megyei Nagyrada főutcáján megszólított férfi, aki jól ismerte, s mint mondja, becsülte az Irakban tavaly tavasszal meghalt Bogdán Tibort.
Bárkit kérdezünk is a Kis-Balaton közelében fekvő községben, a helyiek kivétel nélkül úgy vélik: kevés az esély arra, hogy megtudhassák, miért és miként halt meg a falubelijük Irakban. Fenntartásaik nem alaptalanok: ma is épp olyan keveset tudni a 36 évesen elhunyt férfi tragédiájáról, mint egy évvel ezelőtt.

Bogdán Tibor – aki hivatásos katonaként Koszovót is megjárta – a higiéniai berendezéseket forgalmazó és működtető Toifor Kft. gépkocsivezetőjeként dolgozott Irakban. 2009 februárjában már a második kiküldetésére utazott. Erről az útról azonban már nem térhetett haza: 2009. március 26-án délelőtt holtan találták teherautója mellett a Tádzsiban lévő amerikai bázison.

Az esetről az amerikai erők csak annyit közöltek, hogy gyilkosság gyanújával őrizetbe vették a 25 éves Carl Stovall őrvezetőt, amiért lelőtt egy külföldi állampolgárt. Bogdán Tibor holttestét előbb az Egyesült Államokba vitték, majd a boncolás után Magyarországra szállították. Áprilisban temették el Nagyradán, ahol információink szerint pénteken, a férfi halálának  első évfordulóján gyászmisén emlékezhetnek majd a rokonok, barátok.

– A temetés után azt hittem, hogy néhány hét alatt kiderül, miért kellett meghalnia Tibornak, de nem így történt. Az ügyvédem rendszeresen érdeklődik a Külügyminisztériumban, ám semmiféle tájékoztatást nem kaptunk. Ma már nem vagyok biztos benne, hogy valaha is kiderül az igazság. Pedig egyszer meg kell tudnia a fiamnak, hogy mi történt az édesapjával – mondja Magasfalvi Tünde, az elhunyt egykori élettársa.

Kevésbé türelmesek Bogdán Tibor testvérei. Egyikük, a Nagyradán élő Bogdán Mária indulatosan mondja: – Felháborító, hogy nincs egy hivatalos szerv az országban, amely kinyomozná a tragédia körülményeit, s arról tájékoztatást adna számunkra. Tudni akarom, hogy miért halt meg az öcsém, a gyilkost pedig élete végéig rács mögé kell zárni!

Honnan kaphatna a család tájékoztatást a férfi halálának számukra mindeddig tisztázatlan körülményeiről? Bogdán Tibor hozzátartozói a Külügyminisztériumtól várnak információkat, ám hiába. A külügyi tárca az elmúlt egy évben mindössze annyit közölt: az amerikai hatóságok emberölés miatt vádat emeltek a lövést leadó katona ellen, s az ügyben az Iraki Többnemzetiségű Haderő Hadbírósága jár el. Azt, hogy hol tart most az ügy, nem tudni, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint ugyanis az amerikai hatóságok csak a büntető eljárás befejezése után adnak tájékoztatást.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint ők lehetővé tették, hogy Bogdán Tibor a hozzátartozói „első kézből juthassanak információhoz a büntetőeljárás részleteről.” Arra a kérdésünkre, hogy az eddigi vizsgálatok szerint miért és miként lőtték le Bogdán Tibort, nem kaptunk választ. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja megkeresésünkre azt közölte: nincs új információ az ügyben.

Bogdán Tibor egykori munkáltatójánál, a Toifor-nál – amely időközben pénzzel segítette a férfi félárván maradt kisfiát – szintén csak várnak a hírekre. Held Andrea, a társaság marketingvezetője azt mondta: továbbra is dolgoznak Irakban, de a kint lévő munkatársaik nem tudnak részleteket Bogdán Tibor haláláról.

Egy év elteltével még mindig rejtély, hogy az amerikai katona miért és miként adta le a végzetes lövést a Toifor magyar alkalmazottjára, volt-e szóváltás közöttük, netán lehetetett-e bármilyen előzménye az esetnek.

Bogdán Tibor rokonai közül többen eldöntötték: kártérítési pert indítanak – ezzel azonban viszályt szítottak a hozzátartozók körében. A férfi gyermekének anyja ugyanis elhatárolódik a kártérítési pertől, mert – állítása szerint – őt nem a pénz érdekli, csupán tájékoztatást, igazságot szeretne. Bogdán Tibor testvérei közül viszont többen is úgy vélik: feltétlenül kártérítést kell kapniuk a történtek miatt. Eltökéltségüket csak erősíti, hogy Bárándy György ügyvéd vállalta képviseletüket, s jelezte, komoly összegre van esélyük.

– Úgy értesültem, hogy hasonló esetekben három-öt millió dolláros kártérítést is megítéltek már az Egyesült Államokban. Már felvettem a kapcsolatot két New Yorkban élő magyar ügyvéddel, és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül jeleztük kártérítési igényüket. Igaz, azt még tisztázni kell, hogy az állam vagy a hadsereg ellen indítanánk-e az eljárást. Egyelőre csupán ennyi történt az ügyben – mondja Bárándy György, s hozzáteszi: – Gondot okoz ugyanis az, hogy jómagam hivatalosan az elhunyt egyik testvérét képviselem, holott nem őt, hanem a férfi fiát illetné a kártérítés. A gyermek édesanyja viszont nem bízott meg engem, így pedig kétséges, sikerre lehet-e vinni az ügyet.

A családon kívül a helyiek is szeretnék végre megtudni, miért kellett meghalnia Bogdán Tibornak.  Többek véleményét tolmácsolta a falu központjában lévő bolt egyik vásárlója: – Lehet, hogy Tibor halála örökre rejtély marad.

Washingtoni tudósítónk jelentése szerint több vonalon is falakba ütközött, miközben a Bogdán-ügyben zajló vizsgálatot firtatta. Nem válaszolt  az ameriaki részről illetékes, Irakban található hadszintéri parancsnokság sajtóirodája, noha Patrick Ryder alezredes, a Pentagon közkapcsolati irodájáról – másolatban lapunknak is megküldött e-mailben – arra kérte őket, hogy segítsék tudósítónk munkáját az ügyben. Nem érkezett semmiféle válasz megkeresésünkre P. J. Crowley, washingtoni külügyi szóvivő irodájától sem. értesüléseink szerint a washingtoni magyar konzul és a katonai attasé nem foglalkozik az üggyel, amelyet magyar részről Budapestről, a Külügyminisztériumból kezelnek.    

Bogdán Tibor fia és volt felesége a temetésen
Volt felesége, Marosfalvi Tünde és fia, Bogdán Bence virágot tesz Bogdán Tibor koporsójára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.