Miért gyakoribb télen az influenza?

Az influenza a világ különböző részein más-más átviteli mintával rendelkezik. A mérsékelt éghajlati övben a fertőzés a téli hónapokban tetőzik, a trópusi tájakon viszont az esős évszakban a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

Linsey Marr, a Virginiai Műszaki Egyetem mérnöke Wan Yang és Elankumaran Subbiah virológusokkal együtt az A típusú influenzavírus túlélési arányát vizsgálták a páratartalom különböző szintjei mellett. Kimutatták, hogy az influenza A vírus életképessége akkor a legnagyobb, amikor a relatív páratartalom 100 százalékhoz közeli, vagy 50 százalék alatti. Az emberi nyákban kimutatott eredmények segíthetnek magyarázatot adni az influenza szezonális terjedésére a különböző földrajzi területeken – írja a Medipress.

Influenzás üdvözlés a kijevi központi pályaudvaron
Young women wearing face masks kiss at a central railway station in Kiev November 1, 2009. Ukraine closed schools and banned public meetings including election rallies and restricted travel on Friday for a three-week period after confirming its first death from H1N1 flu. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE POLITICS HEALTH IMAGES OF THE DAY)

„Influenzavírusokat adtunk szimulált légúti folyadékhoz és valódi emberi nyákhoz, majd megmértük, milyen arányban éltek túl az alacsony, közepes, illetve magas relatív páratartalom behatását követően” – számolt be Marr. Kiderült, hogy alacsony páratartalom esetén a légúti cseppek teljesen elpárolognak, és a vírus száraz körülmények között jól túlél. Közepes páratartalom mellett a cseppecskék részben elpárolognak, de nem teljesen, így a vírusok a folyadékban lévő vegyületek magasabb szintjének vannak kitéve, ami gátolja a vírus fertőzőképességét.

Az influenza évszakosságát már hosszú ideje vizsgálják. Eddig több lehetőséget is számba vettek, többek között azt, hogy a gyerekek visszatérnek az iskolába, az emberek több időt töltenek zárt térben télen, és a napfény alacsony szintje legyengíti az immunrendszert, de egyelőre nem sikerült egyértelmű válasszal előállni.

A kutatók most azt mutatták ki, hogy a páratartalom azzal magyarázhatja az influenza szezonalitását, hogy szabályozza a vírusok fertőzőképességét, amikor cseppekben vagy aeroszolban terjednek. Kiderült, hogy a vírusok alacsony páratartalom mellett élnek túl legjobban, ami télen a zárt terekre jellemző, illetve a rendkívül magas páratartalom mellett. A páratartalom befolyásolja a folyadékok összetételét, nevezetesen a sók és fehérjék koncentrációját a légúti cseppecskékben, ami hatást gyakorol az influenzavírus túlélési képességére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.