Miért mászik a macska a dobozba?

Régóta gyötri az emberiséget a kérdés, hogy a házimacskák vajon miért passzírozzák be magukat lehetetlenül kicsi helyekre, például kézitáskákba vagy cipősdobozokba, és miért olyan nehéz onnan kirobbantani őket. Amíg a tudóstársadalom nem talál egyértelmű választ a kínzó kérdésre, addig is itt van néhány lehetséges magyarázat.

A Daily Mail által összegyűjtött modern elméletek nem túl forradalmiak. A legtöbben úgy vélik, a macska azért szeret dobozokban, kosarakban vagy épp fiókokban ücsörögni órákon át, mert a nagyobb testű ragadozóktól való védelem illúzióját keltik bennük. Claudia Vinke állatorvos a hollandiai Utrecht Egyetemen nemrégiben olyan vizsgálatot folytatott, amelyben menedéket kereső macskák stressz-szintjét mérték. Felfedezése szerint a dobozba bújt macska jobban reagál a környezetváltozásra, ami értékes információ a költözni szándékozó gazdák számára.

A miértre persze most sincs egyértelmű válasz
A miértre persze most sincs egyértelmű magyarázat
Carlo Allegri / Reuters

Mivel a macskafélék naponta 18-20 órát szunyókálnak, a természetben is olyan védett helyet keresnek maguknak, ahol nem támadhat rájuk más ragadozó.

Stephen Zawistowski, az amerikai Állatkínzást Megelőző Társaság tudományos tanácsadója szerint a macskák eleve rejtőzködő, lopakodó életmódot folytató állatok. S bár a konfliktusokra meneküléssel és elrejtőzéssel reagálnak, nemcsak a fizikai fenyegetés, de az ember részéréről tanúsított nem kívánt figyelem elől is el akarnak bújni néha.

Tehát ha a macska a biztonságos lakásban befekszik egy cipősdobozba, vagy a ruhásszekrényben üt tanyát, az azt jelenti: most hagyj békén, tégy úgy, mintha láthatatlan lennék!

Egy másik elmélet szerint a bundás kiskedvencek a hideg elől menekülnek kicsi, zárt, jól szigetelt helyekre, ahol összegömbölyödhetve pihenhetnek.

Ám a macskákat állítólag nem csak a zárt, hanem a behatárolt területek is mágnesként vonzzák. Ilyen lehet egy padlóra rajzolt kör is. Mindegy, hogy krétával, szigetelőszalaggal vagy két tucat zoknival rajzolják fel, az interneten az utóbbi időben gombamód szaporodó fotók tanúsága szerint a házimacska beleül a kör közepébe, és nem hajlandó onnan kimozdulni. (Igaz, legalább ugyanannyi kép készül ennek megcáfolására, mint amennyi a bizonyítására. Úgy tűnik, macskája válogatja.)

Daniel Mills professzor, Nagy-Britannia egyik legnagyobb etológiai szaktekintélye is alátámasztja, hogy a macskák vonzódnak a körökhöz, amelyeket egyféle az ellenséget kizárni képes akadálynak tekintenek. Megfigyelők szerint a téglalap is működik, a lényeg, hogy alacsony falú legyen a keret. Az ilyen jól körülhatárolt területeket választják végső menedék gyanánt akkor is, ha amúgy kicsi és zárt helyen vannak. „Ha egy macskát állatorvoshoz visznek, és idegen ketrecbe kerül, amiben van egy alomtálca is, abba fog ücsörögni" – mondja a Lincoln Egyetem professzora.

Bár a tudomány mai állása szerint még nincs egyértelmű és megnyugtató magyarázat sem a macskák doboz-, illetve kör-fetisizmusára, annyi tanulságot le lehet vonni, hogy aki szeretné, ha doromboló kedvence minden körülmények között biztonságban érezné magát, az biztosítson a számára saját dobozt. Vagy kört. Vagy négyzetet...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.