Michelangelo lapult a diktátor nejének szobájában

A manilai képviselőház hivatalnokai kedden megakadályozták, hogy a nemzeti nyomozó hatóság emberei elvigyenek kilenc festményt, amelyek Imelda Marcos, az elhunyt Ferdinand Marcos diktátor-elnök feleségének irodája falait díszítették.

A hivatalnokok arra hivatkoztak, hogy a kongresszus elnöke szerint Imelda Marcosnak mint Ilocos Norte képviselőjének mentelmi joga van.

A nyomozó hatóság közlése szerint a képviselői irodában talált kilenc kép között Michelangelo Madonna és a gyermek, Picasso Fekvő nő VI című képe és Gauguin egyik csendélete is szerepel. A nyomozókat vezető tiszt mindenesetre a lefoglalt képeket a hátoldalukon jellel látta el. Tette ezt annak ellenére, hogy Imelda Marcos távollétében az irodában tartózkodó munkatársai váltig állították, hogy a képek nem eredetiek, csak másolatok – írta a Philippines Inquirer.

A korrupcióellenes, úgynevezett Jó Kormányzás Elnöki Bizottsága utasítására a nyomozó hatóság bírósági engedéllyel szeptember 30-án már lefoglalt 15 festményt a Marcos család San Juan Cityben lévő rezidenciáján. Sajátos módon azok között is voltak az említett Michelangelónak, Gauguinnek és Picassónak tulajdonított alkotások. A festményeket átadták megőrzésre a központi banknak, a Bangko Sentral ng Pilipinas-nak, amely viszont közölte, hogy nem tudnak értük felelősséget vállalni, mert nincs alkalmas klimatizált termük a műalkotások tárolására.

Az említett elnöki bizottság érvelése szerint a Marcos család birtokában összesen 156 értékes kép van, köztük Van Gogh és Monet festményei is, amelyeket döntően Ferdinand Marcos 1965-től 1986-ig tartó hatalma idején, gyakorlatilag állami pénzek felhasználásával gyűjtöttek össze, így ezek a műtárgyak visszajárnak a népnek, az államnak – így az érvelés.

Hivatkoznak arra is, hogy a kormányzat a legfelsőbb bíróság 2003-as döntése alapján jár el, amely előírta a Marcos-dinasztia mintegy 10 milliárd dollárra becsült, részben külföldi bankokban, illetve ingatlanokban tartott vagyonának elkobzását. Más kérdés, hogy utóbb a legfelsőbb bíróság új elnöke, Renato Corona mindössze 300 ezer dollárra becsülte a Marcos-vagyont. Igaz, két éve menesztették is, amikor a köztársasági elnök az a Nino Aquino lett, akinek édesanyja, Corazón Aquino volt az első államfő Ferinand Marcos megdöntését követően. Idén év elején bejelentették egyébként, hogy egy titkos svájci bankszámlán megtalálták Marcosék 712 millió dollárját.

Annak idején kisebb világszenzáció volt, hogy amikor 1986-ban a nép haragja elől Marcosék külföldre menekültek, a feleség, Imelda háromezer pár cipőt hagyott otthon.

A politikai pikantéria, hogy az özvegy 1995-től a képviselőház tagja, s 84 évesen jelenleg is az, miközben Ilocos Norte kormányzója lánya, Imee Marcos. Az ifjabb Ferdinand Marcos pedig szenátor, s a Fülöp-szigeteki sajtó szerint szándékában áll indulni a 2016-os választásokon az elnöki, vagy legalább az alelnöki tisztségért.

Az első becslések szerint a szeptember végén lefoglalt 15 képből csak négy másolat, ám a kormány ígéri, hogy külföldi szakértőket bíz meg a műtárgyak felbecslésére. A Jó Kormányzás Elnöki Bizottsága előtt tett különféle tanúvallomások szerint Marcosék 1983-ban négy részletben fizettek ki 3,5 millió dollárt egy olasz műkereskedőnek Michelangelo Madonna és a gyermek című alkotásáért, Paul Gauguin Csendéletéért 1 milliót, egy Pissarróért pedig 420 ezer dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.