Michael Jordan nem bírta tovább

Közleményben ítélte el a feketék elleni rendőri erőszakot és a rendőrökkel szembeni erőszakos megtorlásokat is Michael Jordan legendás kosárlabdázó, akit korábban azzal vádoltak, hogy a hirdetési pénzek miatt nem szólal fel fontos társadalmi ügyekben.

"Mint büszke amerikait, mint apát, aki a saját apját egy értelmetlen erőszakos cselekmény miatt veszítette el, és mint fekete férfit mélyen felzaklatnak azok az esetek, amikor a törvény képviselői afroamerikaiakat ölnek meg, ugyanakkor feldühítenek a rendőrséget célzó gyáva és gyűlölködő támadások és gyilkosságok" – írja közleményében az 53 éves Jordan, aki minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója és generációjának legjobban szponzorált játékosa volt.

forrás: Reuters

Jordan azt írja, mivel őt a szülei arra nevelték hogy szeressen és tiszteljen mindenkit a bőrszínétől és a hátterétől függetlenül, mélyen elkeserítőnek tartja azt a megosztó retorikát és faji feszültséget, ami szerinte egyre csak rosszabb lesz. Úgy látja, hogy az Egyesült Államok – mely annyi remek lehetőséget ad – valójában sokkal jobb ország tudna lenni ennél, ezért ő sem maradhat többé csendben.

A sztársportoló elismeri, hogy bár neki és a családjának a hatóságok az elmúlt évtizedekben nagy szolgálatot tettek, de más feketéknek nem ilyen pozitívak a tapasztalatik. A helyzeten szerinte csak a párbeszéd segíthet, éppen ezért 1-1 millió dollárral támogatja a rendőrség és a polgárok viszonyának javítására nemrég létrehozott szervezetet, és a színes bőrű állampolgárok jogi védelmét 1909 óta ellátó NAACP-t.

Álmában ölték meg Jordan apját

Michael Jordan édesapja 1993. július 23-án vált gyilkosság áldozatává Észak-Karolinában.

James Raymond Jordan egy temetésről tartott hazafelé, és a hosszú autóútban elfáradva lehúzódott pihenni a 74-es országútról Lumbertonnál. A piros Lexus SC400-as, amit Jordan a fiától kapott ajándékba, felkeltette két férfi, Daniel Andre Green és Larry Martin Demery figyelmét. Hogy megszerezzék a luxusautót, lelőtték az alvó sofőrt, testét pedig egy mocsárba hajították, ahol augusztus 3-án találták meg, majd tíz nappal később azonosították.

A rablógyilkosok, miután az autóban talált sportereklyék miatt rájöttek, hogy Michael Jordan apját ölték meg, telefonon többször is felhívták az NBA-sztárt, így a rendőrség viszonylag hamar a nyomukra bukkant. A büntetett előéletű gyanúsítottak vallomásukban azt állították, hogy eredetileg nem akarták megölni az idősebb Jordant, de Green kezében egyszer csak minden ok nélkül elsült a fegyver. Mindkettőjüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.