Cozma szúrt sebbel az utcára menekült - újabb részletek

A román kézilabdást az idő közben elfogott Raffael szúrta le, társai hátulról vesén szúrták Pesicset, a földön fekvő Cozma fölé hajoló Sesumot pedig teljes erőből fejbe rúgták. Cozma két szúrt sebe időben jól elkülöníthető, viszont ugyanattól az eszköztől származik. Megdőlni látszanak a maffialeszámolásra vonatkozó elképzelések.

Vasárnap hajnalban egy veszprémi szórakozóhely előtt meggyilkolták Marian Cozmát, a MKB-Veszprém kézilabda csapatának román válogatott beállósát, és súlyosan megsebesítették a szerb irányítót, Zarko Sesumot, valamint a horvát cserekapust, Ivan Pesicset. A rendőrség három személyt gyanúsít a brutális támadás elkövetésével, közülük Raffael Sándort és Németh Győzőt már elfogták - jelenleg Ausztriában tartják őket fogva - a harmadik társuk, Sztojka Iván ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Marian Cozma holttestét szállítják el a Veszprém Arénánából. A gyászmenetet a kézilabdázó apja vezeti
Marian Cozma holttestét szállítják el a Veszprém Arénánából. A gyászmenetet a kézilabdázó apja vezeti

Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának, egyúttal a nyomozás vezetője kérdésünkre elmondta: a bűncselekmény összes fontos mozzanatát sikerült rekonstruálniuk. A kiemeltként kezelt ügyön nyolcvan rendőr dolgozik, eddig 35 tanút hallgattak ki, és nagyjából ugyanannyi szemtanú megkérdezése van még hátra. A történtek feltárását segítették a Patrióta lokál belső kameráinak felvételei is, a nyomozás következő fázisában pedig a gyanúsítottak kihallgatásától, valamint a különböző szakértői vélemények elkészültétől várható újabb előrelépés.

Mint beszámoltunk róla, szombat éjszaka a veszprémi Patrióta lokálban ünnepelték az MKB-Veszprém kézilabdásai egyik csapattársuk, Iváncsik Gergő kisfiának megszületését. A játékosok és a családtagjaik a háromszintes szórakozóhelyen a legfelső részben tartózkodtak, majd közülük négyen - Sesum, Pesic és Cozma, valamint a román sportoló barátnője - hajnali kettő óta körül lementek a pinceszinten található diszkóba.

- A Patrióta lokálban belső kamerák működtek, amelyeknek a felvételei alapján látszik, ahogy a sportolók lemennek a szűk lépcsőn, és odabent elvegyülnek a táncoló fiatalok között - mondja Derzsy Péter. - A diszkótérben működő kamera felvételein sajnos nem sok látható a nagy tömeg és a sötét miatt, ráadásul a kibontakozó konfliktus a kamerától távol történt.

Nem sokkal korábban egy 27 fős társaság jelent meg a Patrióta lokálban, mindannyian a Fejér megyei Enyingről érkeztek egy házibuliból. A társaságból három személy - Raffael, Németh és Sztojka - a többieket a felső szinteken hátrahagyva lementek a diszkótérbe.

Derzsy szerint az eddig feltárt adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a tragédiának nem voltak előzményei. A korábban felröppent híreket - miszerint a szórakozóhelyre érkező 27 fős társaság valójában egy B. F. nevű, a veszprémi éjszakai életben közismert figura megregulázására érkezett volna a városba - a nyomozás nem támasztotta alá. Derzsy hozzátette, egyelőre nem is vizsgálják B. F. esetleges szerepét az ügyben, mivel a gyilkosság éjszakáján nem tartózkodott a helyszínen.

- Nem voltak megalapozottak azok a híresztelések sem, hogy a három támadó inzultálta volna a diszkó pultoslányát, valójában nem érte őt semmilyen atrocitás - mondja Derzsy Péter. - A tanúvallomások és a kamera felvételei alapján egyértelműnek tűnik, hogy Raffaelék minden ok nélkül belekötöttek a barátnőjével táncoló Marian Cozmába, majd verekedést provokáltak.

A lokál két biztonsági őre ekkor még nem tartózkodott a diszkótérben, ők a dulakodás hírére futottak le, megpróbálták szétválasztani a feleket. A három sportolón és támadóikon kívül egyébként további két személy szenvedett könnyű sérülést az üvegszilánkoktól. A kamera felvételein nem látszik, de tényként kezeljük, hogy Cozmát odabent érte az első késszúrás, mégpedig vesetájon. A lépcsőt pásztázó kamera felvételein jól látható, hogy Cozma a játékostársaival együtt megpróbál kimenekülni az utcára, többször összegörnyed, és a szúrt seb miatt ekkor már véres a pólója.

Derzsytől megtudtuk, hogy a Patrióta lokál előtt az utcán nincsenek térfigyelő kamerák, így a gyilkosságot, valamint Sesum és Pesics megtámadását nem rögzítette felvétel. A brutális bűntettnek ugyanakkor számos szemtanúja volt, elsősorban az ő elmondásuk alapján állt össze a kép. Eszerint az utcára menekülő Cozmát követte két csapatársa, valamint a három támadó. Bár a pontos szereposztást még tisztázni kell, a tanúvallomások szerint a román kézilabdást Raffael szúrta le, míg a társai hátulról vesén szúrták Pesicset, a földön fekvő Cozma fölé hajoló Sesumot pedig teljes erőből fejbe rúgták. Az orvosszakértői vélemény szerint Cozma két szúrt sebe időben jól elkülöníthető, viszont ugyanattól az eszköztől származik.

A nyomozás vezetője elmondta, az enyingi társaságból csak Raffael, Németh és Sztojka vett részt tevőlegesen a bűncselekmény elkövetésében, a velük együtt érkező másik 24 személy sem a diszkótérben, sem az utcán nem voltak résztvevői az eseményeknek, így őket csak tanúként hallgatták ki.

Megkérdeztük Derzsytől, hogy Raffaelék fellépése lehetett-e egy olyan erődemonstráció, amely előkészített volna egy esetleges későbbi zsarolást - védelmipénz-szedést -, ám a bűnügyi osztályvezető szerint erre semmilyen jel nem utal.

A nyomozás további menetéről szólva Derzsy kiemelte, a legfontosabb Sztojka mielőbbi kézre kerítése, ennek érdekében egy hatfős külön csoportot hoztak létre. Hozzátette, a nemzetközi elfogatóparancs kiadása azt jelzi, hogy a nyomozók gyanúja szerint - a bűntársaihoz hasonlóan - Sztojka is megpróbál külföldre menekülni. Az elfogott Raffael és Németh kiadatási eljárása akár hetekig is elhúzódhat, ám ez nem hátráltatja a nyomozást, a tervek szerint ugyanis Derzsy és néhány kollégája már kedden kiutazik Grazba, hogy kihallgassa a gyanúsítottakat.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.