Mi köze a csokinak a Nobel-díjhoz?

A New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmány összefüggést vél felfedezni a csokoládéfogyasztás mennyisége és a Nobel-díjasok száma között, és azt állítja, hogy az édesség hatására jelentős mértékben fejlődik az agy.

A tanulmányt készítő dr. Franz Messerli, a St. Luke’s-Roosevelt Kórház és a Columbia Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy a zöld teában, vörösborban, illetve a csokoládéban is megtalálható flavonoidok lassítják, sőt akár vissza is fordítják az idősödéssel összefüggésbe hozható mentális hanyatlás folyamatát. Ezek után a szakember arra volt kíváncsi, vajon egy ország egy főre jutó csokoládéfogyasztása hatással van-e a Nobel-díjasok számára, és meglepő módon arra az eredményre jutott, hogy igen, a két dolog között van összefüggés - idézte az érdekes kutatást a Medipress.

A Kraft már tavaly szeptember óta próbálkozik a Cadbury átvételével
Photo Illustration - The Cadbury name is seen on a bar of Dairy Milk chocolate in this photo Illustration taken in Manchester, northern England, on January 19, 2010. Kraft Foods was close to announcing a recommended deal to buy Cadbury for around 11.7 billion pounds ($19.2 billion) after it offered more cash in late-night talks to break a four-month impasse over price. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: BUSINESS SOCIETY EMPLOYMENT)

Mind csokoládéfogyasztásban, mind a Nobel-díjasok számában Svájc jár az élen, míg az Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Franciaország, Belgium és Németország a középmezőnyben foglalnak helyet, a sereghajtók között pedig Kína, Japán és Brazília található meg. Érdekes módon Svédországban a csokoládéfogyasztáshoz képest túl magas a Nobel-díjasok aránya, ami a szerző szerint vagy azzal magyarázható, hogy a díjat alapító ország túl elfogult saját magával, vagy azzal, hogy a svédek fokozottan érzékenyek a csokoládé jótékony hatására.

Messerli hozzátette, az is elképzelhető, hogy az emberek nem a csokitól lesznek okosabbak, hanem a már eleve okos emberek jobban tisztában vannak a csokoládé pozitív élettani hatásával, így többet fogyasztanak belőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.