Mi köze a csokinak a Nobel-díjhoz?
A tanulmányt készítő dr. Franz Messerli, a St. Luke’s-Roosevelt Kórház és a Columbia Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy a zöld teában, vörösborban, illetve a csokoládéban is megtalálható flavonoidok lassítják, sőt akár vissza is fordítják az idősödéssel összefüggésbe hozható mentális hanyatlás folyamatát. Ezek után a szakember arra volt kíváncsi, vajon egy ország egy főre jutó csokoládéfogyasztása hatással van-e a Nobel-díjasok számára, és meglepő módon arra az eredményre jutott, hogy igen, a két dolog között van összefüggés - idézte az érdekes kutatást a Medipress.
Mind csokoládéfogyasztásban, mind a Nobel-díjasok számában Svájc jár az élen, míg az Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Franciaország, Belgium és Németország a középmezőnyben foglalnak helyet, a sereghajtók között pedig Kína, Japán és Brazília található meg. Érdekes módon Svédországban a csokoládéfogyasztáshoz képest túl magas a Nobel-díjasok aránya, ami a szerző szerint vagy azzal magyarázható, hogy a díjat alapító ország túl elfogult saját magával, vagy azzal, hogy a svédek fokozottan érzékenyek a csokoládé jótékony hatására.
Messerli hozzátette, az is elképzelhető, hogy az emberek nem a csokitól lesznek okosabbak, hanem a már eleve okos emberek jobban tisztában vannak a csokoládé pozitív élettani hatásával, így többet fogyasztanak belőle.