Mézzel szépülnek a sztárok

Mi a közös Katalin hercegnőben, Anne Hathaway és Scarlett Johansson színésznőkben, illetve Erin O'Connor modellben? Mindannyian rajonganak a mézet vagy propoliszt tartalmazó kozmetikai termékekért – írja a Daily Mail brit bulvárlap.

Nem véletlen, hogy a külsejükre oly sokat adó sztárok szívesen nyúlnak az aranyló kincshez, mint természetes kozmetikumhoz, az édes méz és a keserű propolisz ugyanis régi, jól bevált eszköze nemcsak az egészségmegőrzésnek, de a szépségápolásnak is.

Anne Hathaway

A dúsgazdag hírességek ugyan inkább a méregdrága kozmetikai készítményeket választják, de ez még nem ok arra, hogy a nyers alapanyagokból otthon is elkészíthető arcápolókat kevésbé hatékonynak higgyük.

A méz ereje abban rejlik, hogy segít bejuttatni és megkötni a nedvességet a bőrbe, tehát hidratál, emellett a benne található ásványi anyagok és vitaminok is jótékony hatásúak. A méz antibakteriális sebgyógyító szer, mely segít megelőzni a hegesedést. A száraz bőrt hidratálja, a zsírosat tisztítja és méregteleníti. A propolisz is antibakteriális, fertőtlenítő hatású, remek szer a gyulladásra hajlamos, pattanásos arc gyógyítására. Mivel a propolisz tele van antioxidánsokkal, segítséget nyújt napégés estén is.

A mézet a legokosabb arcpakolásként használni, önmagában, vagy joghurttal, kefirrel, tejszínnel elkeverve. Néhány csepp citromlé hozzáadásával a mézből hámlasztó hatású pakolás lesz, ám ezt érzékeny bőrön nem ajánlott kipróbálni. A folyós pakolások kevés zabpehellyel, esetleg rizsliszttel tehetőek kenhetőbbé.

A propolisztinktúrával be lehet ecsetelni a problémás bőrfelületet (nemcsak pattanásra, kezdődő herpeszre is kiváló), mindennapi ápoláshoz pedig tisztított vagy ásványvízben feloldva lehet a bőrre permetezni. Vigyázat, a propolisz allergizálhat is, igaz, ez ritkán fordul elő. Fogyasztása és nagyobb mennyiségben történő külső alkalmazása előtt egyszerű bőrpróbával meg lehet bizonyosodni róla, hogy kell e tartani tőle. A könyökhajlatba cseppentett szer rövid időn belül pirosságot, viszketést okozhat. Ebben az esetben hanyagolni kell további használatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.