Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

Az időjárási jelenségeket vizsgáló tudományos élménypark nyílt Bécsben hétfőn, a meteorológia világnapján. Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) által megnyitott tudományos és szórakoztató központ az időjárási, az éghajlat-változási és a geofizikai ismeretek átadására helyezi a hangsúlyt.

A Bécs központjában található park igazgatója szerint az interaktív tárlaton a különböző mérőeszközök kipróbálása mellett kutatni lehet az éghajlati jellemzőket vagy akár egy gleccser kialakulásának körülményeit is.

Hétköznapokon az intézetben a földrengésekről, az időjárás-előrejelzésről vagy az éghajlatról szóló tematikus vezetést is tartanak.

A programok a Citizen Science, vagyis a közösségi tudomány munkamódszerét követik, amelynek lényege, hogy a laikusok mérési eredményekkel segítik a tudományos vizsgálatokat. A földrengések megfigyelésére korábban már telefonos alkalmazást is kifejlesztettek, amellyel visszajelzés küldhető az észlelt földmozgásról.

A központ céljául tűzte ki, hogy bevonja a fiatalokat a kutatói munkába, és ösztönözze őket a tudományos élet megismerésére. E célból az élményközpont munkájához csatlakozik az Osztrák Kutatási és Tudományos Minisztérium (BMWF) által indított Sparkling Science elnevezésű projekt is. Ennek keretein belül a diákok elemezhetik a stájerországi Mürz-völgy és a Bécsi medence között észlelt földrengéseket, figyelemmel követik az éghajlatváltozás hatását a helyi növényvilágra, valamint megfigyelhetik és mérhetik az ausztriai gleccsereket. A Sparkling Science program során 2007 óta eddig több mint 15 ezer fiatal több mint 200 kutatási projektben segítette a tudósok munkáját.

Az 1851-ben alapított Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet az egyik legrégibb önálló meteorológiai szolgálat a világon. Csaknem 280 időjárási és szeizmikus méréseket végző pontot és három megfigyelő állomást üzemeltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.