Meteorit csapódott be Nicaragua fővárosában

Rejtélyes robbanás rázta meg a közép-amerikai ország fővárosát helyi idő szerint szombat este 11 óra körül. A helybeliek földrengésre vagy robbantásra gyanakodtak, aztán nem sokkal később kiderült, egy meteorit csapódott be, 12 méter átmérőjű krátert hagyva maga után.

A meteorit Managua egy viszonylag lakatlan, fás-erdős területén, bár a nemzetközi reptérhez közel zuhant le, és csodával határos módon senki nem sérült meg. A becsapódást fényjelenség nem kísérte, az ereje viszont olyan nagy volt, hogy a geológiai intézet szeizmikus mozgásokat figyelő műszerei is érzékelték.

Többen azt gondolták, a 2014 RC csapódott be Nicaraguában Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az első feltételezések szerint a nicaraguai légierő bázisán volt a robbanás, ám a hadsereg sajtósa, Guevara ezredes közölte, hogy a bázison kívül, a Camino Real hoteltől alig 300 méterre, bozótos területen történt az ismeretlen eredetű robbanás. Az AFP hírügynökség szerint az emberek kifutottak a házakból a robbanásra, ami folyadékot, homokot és port vert fel a levegőbe, és égett szagot is lehetett érezni. A meteorit 12 méter átmérőjű, 5 és fél méter mély krátert ütött.

Vasárnap Wilfried Strauch, a területi tanulmányok intézetének igazgatója a managuai polgármesteri hivatalban tartott sajtóértekezleten úgy vélte - mint a La Prensa napilap internetes kiadása közölte -, hogy meteorit csapódott be, ez okozta a hatalmas hangrobbanást. Nicaraguában hasonló jelenségre 1997-ben volt példa, akkor Managua közelében, Malpaisillonál ért földet egy meteorit. Elmondta, hogy a szeizmológiai eszközök két hangrobbanást, először egy gyengébbet, majd egy erősebbet rögzitettek. A kráter fala egy 50-60 fokos becsapódási szöget jelez. Most további elemzésekre van szükség, hogy milyen anyagot találnak a kráterben, hogy száz százalékig biztosak lehessenek, mi okozta a szokatlan természeti jelenséget. Előfordulhat, hogy a földbe csapódáskor a meteorit dezintegrálódott.

A nicaraguai kormány bejelentette, hogy kapcsolatba lépnek az Egyesült Államok geológiai szolgálatával információkat kérve a szokatlan jelenségről.

Néhányan azt gondolták, a vasárnapra várt 2014 RC nevű aszteroida csapódott be, ám a 20 méter átmérőjű kisbolygó gond nélkül elhaladt a Föld mellett – pontosan, ahogyan a NASA szakemberei jósolták. Évente átlagosan öt meteorit-becsapódás történik, bár ennél jóval több aszteroida halad el egy Holdnál kisebb távolságra (384 ezer kilométer) a Földtől. A 2014 RC idén már a huszonnegyedik ilyen volt. Évente átlagosan öt meteorit-becsapódás történik, bár ennél jóval több aszteroida halad el egy Holdnál kisebb távolságra (384 ezer kilométer) a Földtől. A 2014 RC idén már a huszonnegyedik ilyen volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.