Mesterségesen táplálják a Bálint-napi kiselefántot

Anyjától lefejt tejjel táplálták először gondozói a csütörtökön született nőstény kiselefántot a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mivel az anyja nem tudja szoptatni.

Mivel az első 24 órában az állat semmilyen hajlandóságot nem mutatott a szopásra, hajnali öt órakor a szakértők meghozták a döntést: létfontosságú megkezdeni a mesterséges táplálást - olvasható az állatkert Facebook-oldalán.

Az anyatejben levő anyagok nélkülözhetetlenek a kicsi egészségéhez, ezért az intézmény munkatársai vállalva a kockázatot enyhe bódítással lenyugtatták az anyát és mintegy 1,5 liternyi tejet fejtek le tőle.

Az anyaállat jól viselte a beavatkozást, mindvégig álló helyzetben maradt, majd gyorsan fel is ébredt. A pici a lefejt tejet - nem kis küzdelem árán - elfogyasztotta.

Ha az evési ösztön a nap folyamán nem alakul ki az állatnál, további lépések lesznek szükségesek. Az állatkert munkatársai már csütörtökön berendelték azokat a különleges tápanyagokat, amelyekkel szükség esetén folytatható az elefántborjú táplálása. A nemzetközi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszak.

A hajnali etetés során derült ki az állat neme is. Mivel nőstény, ha sikerül felnevelni, Budapesten maradhat az anyja mellett. Ugyanis a hím elefántborjakat az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe.

A csütörtökön világra jött borjú anyja Angela, a 12 éves nőstény, amely 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból. Az apa, Assam 2000. október 7-én született az angliai Chesterben, és 2004. augusztus 18. óta élt a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre.

Mindkét elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt-tenyészprogram keretében került Budapestre.

Az elefántbébi
Elefántbébi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.