Messi nem pocsékolja az idejét szerződések olvasására

Kedden kezdődött az argentin futballsztár és édesapja, Jorge Messi adócsalási pere. A Barcelona legendája a vád szerint 4 millió euróval rövidítette meg Spanyolországot, amikor a képei után járó jogdíjakat megpróbálta eltitkolni. 

Messi 2007 és 2009 között olyan közismert adóparadicsomok közbeiktatásával kötötte meg a reklámszerződéseit, mint Belize vagy Uruguay. Emiatt 4 millió eurónyi (1,2 milliárd forintnyi) adótól esett el Spanyolország – számolt be a BBC

A vizsgálat többek közt a Banco Sabadell bankkal, a Danone-nal, az Adidasszal, a Pepsi-Colával, a Procter and Gamble-lel és a Kuwait Food Company-val kötött megállapodásokat és az ebből befolyt összegeket érinti. 

Fotó: Jorge Adorno / Reuters

A per várhatóan három napig tart majd. Messi csütörtökön jelenik meg a bíróság előtt. Az ügyészség nagy pénzbírságot és börtönbüntetést követel.

A világ egyik leggazdagabb sportolójának számító Messi és a pénzügyeit intéző apa tagadja az ellenük felhozott vádakat.  Ügyvédei azzal érveltek, hogy a csatár soha egy percet sem szentelt az életéből a szerződések olvasásának, tanulmányozásának vagy analizálgatásának. 

A barcelonai legfelsőbb bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy Messi nem lesz támadhatatlan attól a ténytől, hogy fogalma sincs róla, mi folyik a pénzügyeiben, amelyeket ráadásul részben a saját apja intéz. 

Lionel és Jorge Messi 2013 augusztusában önként teljesítettek egy 5 millió eurós (1,5 milliárd forintos) „jóvátételi befizetést”, hogy kiegyenlítsék az állítólagosan meg nem fizetett adóterheket és azok kamatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.