Erre ne menjen Budapesten holnap

David Cameron érkezése miatt felborul holnap kora délután a forgalom a fővárosban. A világ top négy vezetője közé sorolt brit miniszterelnök budapesti villámlátogatásán olyan erős biztonsági védelmet kap, mint Angela Merkel, Vlagyimir Putyin vagy a pápa.
Villámlátogatásra érkezik David Cameron: a vizit néhány órás lesz csak, a brit miniszterelnök magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyal majd a Parlamentben, aztán pedig a Sándor-palotában találkozik Áder János köztársasági elnökkel. A világ egyik legbefolyásosabb és legismertebb politikusának a látogatása miatt azonban teljesen felborul a forgalom a fővárosban, ahogyan tavaly Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatásakor is a lehető legszigorúbbak voltak a biztonsági intézkedések.

A brit vezető látogatásakor elárasztják az utcákat a TEK, a rendőrség és az angol biztonsági szolgálat egységei. Az Origo úgy tudja, hogy 1500-2000 fő is részt vehet az esemény biztosításában. David Cameron Bajorországból érkezik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, és valamikor délután fél kettő-három óra között indulhat páncélautós konvojával a Belvárosba. Délután öt és hat óra között tér vissza kíséretével Ferihegyre.

A repülőtér környékén tehát minden bizonnyal megbénulnak az útvonalak: lezárják a 4-es főút M0-ás autópályára bevezető részét és a helyi gyorsforgalmi utat, valamint az M3-as fővárosi bevezető szakaszát is. Viszont: már ma tilos megállni este és holnap reggel nyolc óra között az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszainak szervizútjain. Holnap déltől a Városliget környéke, a Hősök tere, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út néhány szakasza, illetve több budai útvonal is le lesz zárva, fél négytől pedig lezárják a Széchenyi teret és a Lánchidat, Cameron távozásakor pedig az Andrássy utat és a Koós Károly sétányt is. (A rendőrség honlapján pontos információkat közölnek a lezárásokról )

A Kossuth tér és környéke négy teljes órán keresztül le lesz zárva.

Mivel Cameron a világ top négy vezetője közé tartozik, a háztetőkön mesterlövészek, az utcákon rendőrök és fegyveres ügynökök, a föld alatt pedig leforrasztott csatornafedők és kapuk garantálják biztonságát – a konvoj minden lehetséges útvonalán.

A készültséget indokolhatná a párizsi merénylet, vagy a szilveszteri müncheni terrorriadó is, de Cameron közvetlen fenyegetést is kapott. Az Iszlám Állam új Dzsihád Dzsonként emlegetett fegyverese egyenesen a brit miniszternek üzent öt ember kivégzése előtt, és terrortámadások sorával fenyegette meg Nagy-Britanniát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.