Mérgező Hello Kitty-s bögréket és tányérokat vonnak vissza

Kadmium és kobalt oldódhat ki a gyerek-reggelizőkészletekből, ezért a Nébih több, a KIK-ben kapható terméket azonnal kivon a forgalomból – jelentette be a hatóság közleményében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az EU-tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) értesült a német bejelentésről, hogy kivonja a kínai származású,  „Minnie Mouse”, „Hello Kitty”, „Star Wars”, „Pókember” mintával díszített reggelizőkészletet a KIK Textilien & Non-Food GmbH.

A döntés oka pedig a kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódása. A bögrét, tálkát és tányért tartalmazó szettekből több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. A cég tájékoztatása szerint a reggelizőszett az üzletekben már nem kapható.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat. Arra kérik azokat, akik vásároltak ilyen terméket, hogy ne használják.

Kobaltra kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van, nagyobb mennyiségben azonban rákkeltő.

A kadmium és vegyületei erősen mérgezőek. Elsősorban a májban és a vesében képes felhalmozódni, bizonyítottan rákkeltő hatású.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.