Mérgek szabadultak fel a brazíliai robbanásnál

Mérgező gázok kerültek a levegőbe a brazíliai Santos kikötőjében, miután kigyulladt egy vegyi anyagokat szállító rakomány.

A teherkikötő üzemeltetéséért felelős cég tulajdonosai arról számoltak be, hogy a konténerekben klórsav és egy fertőtlenítésre használt kémiai vegyület volt található, amelyek az esővízzel reakcióba lépve robbanást idéztek elő.

Eddig 66 embert légzési nehézségekkel szállítottak kórházba. A hatóságok beszámolója szerint sikerült eloltani a robbanás után keletkezett tüzet, de továbbra is jelentős a füst mennyisége a helyszínen.

A kikötőt és környékét evakuálták, a helyi polgármester Mario Antonieta de Brito pedig felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat, és főként kerüljék az esővel való érintkezést. A robbanás nyomán olyan kémiai anyagok kerülhettek a légtérbe - és ezáltal az esővízbe - , amelyek komoly égési sérüléseket okozhatnak a bőrfelületen.

Az utóbbi időben megszaporodtak a vegyipari üzemekhez köthető balesetek Brazíliában. A legsúlyosabb eset 2015 novemberében történt, amikor a Minas Gerais állambeli vasércbánya zagytározójának fala átszakadt, 13 halálos áldozatot és óriási környezeti károkat hagyva maga után. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.