Mentőexpedíció indult Erőss Zsoltért

Megvan a magyar expedíciós hegymászás történetének tizenkettedik nyolcezrese: nepáli idő szerint május 20-án 18 órakor, több mint huszonnégy órás mászás után Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára.

A világ harmadik legmagasabb hegyének leküzdése azonban olyan sokat kivett belőlük, hogy a visszaúton veszélybe kerültek. Erőss Zsolt hétfő este még megnyugtatta mászótársát, az alaptábort vezető Kollár Lajost, hogy elfáradtak, de rendben vannak, és ereszkednek le. Négy órával később már azt üzente, hogy „nagyon legyengültem, nem tudok tovább menni, Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel.”

Az éjszakát 8300 méteren, mínusz harminc fokban töltötte, majd hajnal felé rádión azt mondta, hogy kicsit összeszedte magát, és elindul lefelé. Később Kiss Péter is mellette volt, akitől Kollár Lajos azt tudta meg, hogy Zsolt rossz bőrben van, de lassan ereszkednek lefelé. Kollár elkezdte szervezni a mentőexpedíciót, ám egyetlen embert se ért el a környéken, mindenki ki volt kapcsolva. Kedd reggel újra rádióztak, de egyetlen serpát sem tudtak elérni, és a mászó csoportok sem válaszoltak.

A lefelé tartó magyarok elváltak egymástól, Kiss Péterről kedd estig nem érkezett hír. A műlábbal mászó Erőss Zsoltot sikerült elérni, a beszéd is nehezére esett, de folyamatosan, lassan ereszkedett lejjebb. Egészen 8100 méterig, ott lekuporodott, és elaludt. Három óra múlva jól hallhatóan pihentebben hívta Kollár Lajost, majd elindult lefelé a négyes táborba. Közben Kollárnak sikerült két serpa segítségét megnyerni, hogy érje el a négyes tábort szerda reggelre, és segítse a magyarokat lejjebb ereszkedni, akár az alaptáborig. Az 5500 méteren lévő alaptáborból a gyakorlott serpáknak is legalább egy nap az út a 7600 méter magasan lévő négyes táborig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.