Mentik az öngyilkos delfineket Ausztráliában

Tizenegy hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint sikerült kedden visszajuttatniuk a mentőcsapatoknak a tengerbe abból a mintegy nyolcvanból, melyek hétfőn vetődtek partra Ausztrália dél-nyugati részén, ám a vízben még zavarodottnak tűntek és igyekeztek visszatérni a partra - közölte egy illetékes hivatalnok.

Önkéntesek és a kormányhivatal képviselői küzdöttek, hogy a hullámverést túlélő állatokat megmentsék a Hamelin Bay elnevezésű területen. A mentőcsapatok először stabilizálták az emlősök állapotát, nedvesen tartották őket, majd 11-et utánfutókkal  elszállítottak egy olyan partszakaszra, ahol mélyebb a víz, és itt tuszkolták vissza éltető elemükbe.

Laura Sinclair, a környezetvédelmi hivatal képviselője szerint azonban a delfinek újra a part felé igyekeztek. "Pillanatnyilag  körbe-körbe bolyonganak, próbáljuk odébb irányítani őket. Ha egyikük újra kivetődik, az olyan stresszjeleket továbbíthat a többieknek, melytől mindannyian visszatérnek" - ismertette a helyzetet Sinclair.

A hivatal közlése szerint a hétfőn partra vetődött csapatban 87 gömbölyűfejű és öt palackorrú delfin volt, előbbiek közül 72,  utóbbiakból 1 már a mentési kísérlet előtt elpusztult. A legtöbb állat kiszáradás, túlhevülés vagy saját szárazföldi súlyának nyomása miatt veszti életét.

A nagy hullámok és a háborgó tenger Hamelin Baynél nehezítette a mentést, ezért is döntöttek úgy a környezetvédő szakemberek, hogy másik partszakaszra, a mintegy 20 kilométerre lévő Flinders Bayre szállítják át az állatok egy részét, ahol a víz is mélyebb. A szállítás megkezdése előtt sikerült az eredeti helyszínen visszatuszkolni a vízbe nyolc delfint, a fennmaradó tizenegyet pedig egyenként vitték át a másik partszakaszra kedd reggel. A feladat  nehézségét jelzi, hogy az állatok hat méter hosszúak és akár 3,5 tonna súlyúak.

Március elején Tasmánia partjainál vetődött partra 201 delfin, közülük 59 élte túl. A delfinek partra vetődése időről időre  megismétlődik, miközben vándorolnak az antarktiszi vizekre és onnan vissza. A jelenség okát még nem ismerik a tudósok.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Gömbölyűfejű delfinek tetemei a Hamelin-öbölben. ezeket már nem sikerült megmenteni
Gömbölyűfejű delfinek tetemei a Hamelin-öbölben. ezeket már nem sikerült megmenteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.