Mentik a kutyákat

Mentik az árván maradt kutyákat a péceli sintértelepen, miután a létesítmény üzemeltetője meghalt - közölte az akciót szervező Noé Állatotthon Alapítvány sajtóreferense kedden. Még húsz kutya sorsa bizonytalan.

Bélafalvy Krisztina elmondta, hogy a magukra maradt, rossz körülmények között lévő 40-50 eb közül az alapítvány aktivistái jó néhányat a rákoscsabai menhelyre szállítottak, többnek sikerült gazdát találni, ám 20 kutya sorsa továbbra is bizonytalan. A menhelyek megteltek, egyre több a kóbor kutya. Ennek egyik oka, hogy a megemelkedett hitelkamatok miatt sokan feladják kertes házukat.

A Btk. 2004-ben hozott szigorítása szerint a kutyákat - és más állatokat - tilos magukra hagyni, akár 2 év börtön is jár érte, mégis sok lelketlen gazda valahol a város közelében egyszerűen kiteszi kutyáját az út szélére és elhajt az autójával. Mások beadnák valamelyik állatmenhelyre az állatot, de egyre hosszabb a várólista. A Noé alapítvány telepén például jelenleg is 300 ebről és 50 macskáról gondoskodnak, nincs szabad hely - mondta.

Hozzátette: a bezárt péceli sintértelepen megmaradt kutyákat egyelőre a Noé önkéntesei etetik, ám amennyiben 1-2 napon belül nem találnak számukra új gazdát, el kell altatni őket.

Sarlós Imre, Pécel alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat a haláleset miatt megszűnő telep helyett új partnert keres. Ezért pályázatot hirdet meg olyan vállalkozásoknak amelyek a környéken kóbor kutyák elhelyezésére rendezkednek be. Az adóságokkal birkózó  önkormányzat egyébként évi 3 millió forintot fordított a sintértelep fenntartására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.