„Egy gyerek képét használja perverz előítéletek illusztrálására”

A világ egyik leghomogénebb társadalmában a rasszizmus és iszlámellenesség is cukiságba csomagolva jelenik meg. Egy jobboldali japán rajzolónak egy hatéves kislányról készült képregényének eltávolítását már több mint tízezren követelik a közösség oldaltól. 

„Szeretnék biztonságos és tiszta életet élni, ínyenc ételeket enni, csinos ruhákat hordani és luxus körülmények közt élni... másvalaki költségén” – olvasható a képen. „Van egy ötletem. Menekült leszek.”

 

A hatalmas felháborodás ellenére a Japan Times értesülései szerint a Facebook nem tüntette el a posztot, véleményük szerint az nem ellentétes a közösségi irányelveikkel. Helyette maga az illusztrátor, Tosiko Haszumi törölte szerdán a vitatott képet.

A rajzoló a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a petíciót aláírók szerinte mind baloldali aktivisták. „Sok politikai témájú mangát rajzoltam, amik nem tetszettek nekik. Ezért támadnak” – vélekedik. Azzal védekezik, hogy a rajz nem nevesít egyetlen nemzetet vagy nemzetiséget sem.  

A képregénykockához az ihletet azonban – ezt Tosiko is elismeri – a Save the Children elnevezésű amerikai karitatív szervezet fotográfusának, Jonathan Hyamsnak egy libanoni menekülttáborban készült felvétele adta.

A japán nő végül a fotós kedvéért távolította el a képregényét. Hyams Twitter-üzenetében azt írta: „Meg vagyok döbbenve és mélyen elszomorít, hogy bárki egy ártatlan gyerek képét használja ilyen perverz előítéletek illusztrálására.”

A szervezet is elszomorítónak nevezte az esetet. „A fotó használata kontextusból kiragadva, olyan módon, ami sértő a lány, az egész családja és minden menekült számára, nem elfogadható. Elégedettek vagyunk, hogy a rajzot eltávolították” – áll a Save the Children nyilatkozatában.

Toshiko véleménye nem változott meg, annak ellenére, hogy engedve a nyomásnak a Facebookról leszedte a rajzot. „Nem akarom, hogy az európai nemzetek áldozatokká váljanak, és a keményen dolgozó embereknek nem kellene szenvedniük a hamis bevándorlók miatt.”

A kislány képének használata egyértelműen provokáció volt, elmondása szerint egy öregember ábrázolása nem váltott volna ki ilyen heves reakciókat.

„Nem tagadom, hogy vannak valóban sajnálatraméltó menekültek. Csak a hamis bevándorlók ellen vagyok, akik áldozatnak tettetik magukat a saját céljaik érdekében, ellopva a médiafigyelmet a valóban szegény menekültek elől.”

Japán 810 millió dollárnyi segítséget ígért a szír és iraki menekülteknek, azonban Abe Sinzó miniszterelnök kijelentette, hogy az ország nem hajlandó befogadni a konfliktuszónákból érkezőket. A tavalyi év folyamán a szigetországban mindössze 11 menedékkérő kérelmét fogadta el a benyújtott 5000 közül. A japán a világ egyik leghomogénebb társadalma, ahol a bevándorlók kérdése heves vitákat vált ki annak ellenére, hogy az ország népessége csökken és öregszik.

A Japánban megtalálható kevés bevándorló közül a legnépesebb a koreai közösség. A magát konzervatívnak valló Tosiko Facebook-oldalán ellenük is felszólal. Több olyan anyag is szerepel a falán, ami megkérdőjelezi a második világháborúban a japán katonák számára szexrabszolgaságra kényszerített koreai nők történetének valódiságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.