Rákkeltő lehet a mellimplantátum: pánik Franciaországban és Németországban

Több tízezer nő egészsége került veszélybe Franciaországban és Németországban, mert egy mellimplantátumokat gyártó cég úgy akarta csökkenteni kiadásait, hogy a szilikonnál olcsóbb, de mint utólag kiderült, rákkeltő anyagot használt termékei előállításához.

Mint a Liberation című francia lap beszámolt róla, a PIP (Poly implants prothèses) cég által gyártott mellimplantátummal rendelkező nők esetében megnövekedett a gyulladások és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. A francia hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a hibás betétek felrobbanása esetén rákkeltő folyadékok juthatnak a szervezetbe. Minden nőnek, aki PIP implantátummal rendelkezik, sürgősen konzultálnia kell sebészével – mondta Valérie Pécresse kormányszóvivő. A kormány akciótervet hirdetett, és felhívja a nők figyelmét, hogy a hétvégéig menjenek orvoshoz.

A német politikusok elfogadhatatlannak tartják, hogy egy 15 éves lány mellimplantátumot kapjon karácsonyra
Szilikon mellimplantátum

Az Egészségügyi Minisztérium egyes sajtóértesülések szerint legalább két halálos áldozatról és nyolc rákos megbetegedésről (többségükben nem mellrákról, hanem leukémiáról van szó) tud, melyek összefüggésbe hozhatóak a tönkrement betétekkel.

A Marseille-i bíróságra máris több mint kétezer panasz érkezett mellimplantátummal rendelkező nőktől. A gyártó ellen vizsgálat indult testi sértés és nem szándékos emberölés miatt.

A dél-franciaországi vállalat, amely a hibás implantátumokat gyártotta, 2010-ben megszűnt. Mivel exportjuk 80 százaléka Németországba irányult, a szomszédos országban is kitört a pánik, bár onnan még nem jelentettek gyanús eseteket. Statisztikai adatok hiányában nem tudni, hogy hány német nő esetében használták a PIP implantátumait, a veszélyben lévők számát csak találgatni lehet.

Úgy tudni, a legtöbb mellimplantátumot előállító cég 2001-óta használt házi készítésű töltőanyagot termékeihez, amely tízszer olcsóbb a szabványoknak megfelelő szilikonnál, ezzel a vállalat nagyjából egymillió eurót takarított meg magának évente.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.