Melegnek lenni nem betegség

Kicsi, nem túl otthonos, viszonylag kevés bútorral felszerelt szobában fogadja pácienseit dr. Zhou Zhengyou, aki terápiás módszerrel kezeli a homoszexuálisokat Nankingban.

 

Zhou a kelet-kínai térség egyik legfontosabb városában dolgozik, állítja, a hozzá forduló emberek 70 százalékán segített a módszere, esetükben sikerült a heteroszexualitásra való áttérítés. A középkorú férfi örömmel fogadta rendelőjében a BBC stábját, az egyik vendége azonban nem volt ennyire lelkes. Az újságírók láttán inkább sietve távozott az ülésről.

Zhou büszkén mutogatja az általa írt könyveket. Néhány azon szülőknek hivatott segíteni, akik észrevették, hogy gyerekeik mások, mint a többiek. Ezen olvasmányok üzenete szinte minden esetben az, hogy gyerekeik homoszexualitásáért szüleik a felelősek, nevelési módszereikkel van a gond, ugyanakkor a férfi reményt kelt, hosszú és olykor fájdalmas procedúra után a gyermek meggyógyulhat. A kezelésért alkalmanként 120 dollárt kér el, ami az átlag kínai emberek keresetét tekintve meglehetősen nagy összegnek számít. Mégis sokan fordulnak hozzá annak ellenére, hogy Kínában a homoszexualitás hivatalosan már egy évtizede nem számít lelki betegségnek. Ennek ellenére nem nehéz a Zhouéhoz hasonló klinikára bukkanni az országban.

„Ha a páciensnek homoszexualitással kapcsolatos gondolata támad, elektrosokkal kezelik, vagy olyan gyógyszert adnak neki, amitől rosszul lesz" - mondja dr. Zhou, aki már csak és kizárólag terápiával foglalkozik, de Kínában máig előszeretettel alkalmaznak elektrosokkot vagy gyógyszeres kezelést a melegek "meggyógyítása" érdekében.

„Egyszer volt részem ilyenben” - meséli a riporternek Xiao Zhen, aki önként vetette alá magát a sokkterápiának, hogy bizonyítékot szerezzen, melyet a bíróság előtt is be tud mutatni. A kínai melegek egy csoportja ugyanis a bírósághoz fordult, azzal, hogy a törvényszék is kimondja, a homoszexualitás nem betegség, és hogy az ítélőszék Xiao javára döntsön és betiltsa a durva kezeléseket.

Rengeteg tüntetést szerveztek már, volt, hogy egy pekingi orvosi konferencián jelentek meg transzparenseikkel, ám a doktorokat nem győzték meg. „Nem támogathatjuk a homoszexualitást, de próbáljuk megérteni azt" - nyilatkozta egyikük. 

Noha a terápia és az egyéb „gyógyító" eljárások eredményessége erősen vitatható, és a modern nyugati orvostudomány azon a véleményen van, hogy a szexuális orientációt és transznemű emberek esetében a nemi identitást nem lehet megváltoztatni, még az Egyesült Államokban is alkalmaznak terápiás kezeléseket, annak ellenére, hogy az erre irányuló kísérletek komoly károkat is okozhatnak: depresszióhoz, drogfüggőséghez, és a legrosszabb esetben akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

Kínában pedig nagy a nyomás az embereken az egy gyermeket engedélyező családpolitika miatt. A kormány arra biztatja a fiatalokat, hogy házasodjanak össze, neveljenek gyereket. Mindazonáltal pozitív változás is tapasztalható: Sanghajban évente egyszer van melegfelvonulás, mely sokkal inkább hasonlít egy fesztiválhoz filmvetítésekkel és beszélgetésekkel, mert a résztvevőket nem hagyják vonulni a nagyvárosban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.