Kiszabadította az ima a hivatalvezetőt

Hatnapi börtön kellett hozzá, de Kim Davis megyei hivatalvezető végül belátta, hogy nem dacolhat a jogerős bírói döntéssel. A keresztény hitére hivatkozó amerikai asszony megígérte, hogy nem akadályozza meg helyetteseit abban, hogy házassági engedélyt adjanak ki egynemű pároknak. Ezzel megszűnt a Kentuckyban élő hivatalnok szembenállása az amerikai legfelső bíróság júniusi történelmi jelentőségű döntésével, amely az Egyesült Államok egész területén törvényesnek mondta ki az ilyen házasságokat.

Davis azt mondta, a börtönben imádkozva jutott arra a következtetésre, hogy hite és a bírósági ítélet ilyen kompromisszummal egyeztethető össze. Múlt kedden szabadlábra helyezték, most pedig visszatérhetett Morehead városában lévő hivatalába. Mint a negyedik házasságában élő 49 éves nő nyilatkozta, személy szerint továbbra is lehetetlennek tartja, hogy házassági engedélyt adjon ki az egynemű pároknak.

Kim Davis nyilatkozik hivatala előtt
Kim Davis nyilatkozik hivatala előtt
Chris Tilley / Reuters

Sem neve, sem hivatali pecsétje nem lesz ott a helyettesei által szerinte „felhatalmazás nélkül” kiállított és a bírósági döntésre hivatkozó okmányokon, viszont megérti, hogy szintén börtönnel fenyegetett beosztottjai nem kötelesek követni az ő példáját. Hat helyettese közül öt már a múlt héten munkához látott, egyedül a hatodik, Kim Davis Nathan nevű fia hivatkozott továbbra is mélyen vallásos meggyőződésére. Őt azonban az illetékes bíró nem vetette őrizetbe.

Az elmúlt napokban tucatnyi, főként egynemű pár kapott engedélyt a házasságra a Davis felügyelete alá tartozó Rowan megyében. A hivatalvezető most Kentucky állam demokratapárti kormányzójához, Steve Beshearhoz és törvényhozásához fordult, hogy módosítsák a 4,4 millió lakosú szövetségi állam vonatkozó törvényeit, tegyék lehetővé hite és munkája összeegyeztetését. A hivatalvezetőt – aki egy ikerpár édesanyja – nem lehet elbocsátani, mivel választott tisztségviselő. Jelenlegi posztjára a Demokrata Párt színeiben idén januárban választották meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.