Megverték, mert nem szült fiút

Kínában már szinte hagyománya van annak, hogy egy bántalmazott, segítség nélkül maradó nő a közösségi médiához fordul történetével. Most egy kétgyerekes anyuka borzolta fel a kedélyeket azzal, hogy nyilvánosan kiteregette a „családi szennyest”.

A Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón Chu Jian le Xiao néven regisztrált, de a sajtóban Linek nevezett asszony azt állítja, milliárdos partnere megverte őt, és kidobta az otthonából, amiért nem szült neki fiúgyermeket. A bántalmazás tényét a nő a kék-zöld foltjairól készült képekkel akarja bizonyítani.

Az asszonnyal a Zhejiang Online nevű helyi portál interjút is készített, miután április 13-án megírta azt a hosszú, szívszorító posztot, melyben beszámolt állítólagos megaláztatásairól.

Mint kiderült, a fiatal nőt 2011-ben jegyezte el a partnere, majd közösen Pekingbe költöztek. A házasságra azért nem került sor, mert apja tanácsára a férfi a kapcsolat hivatalossá tételéhez feltételeket szabott. A nőtől a család azt várta el, hogy fiú gyereket szüljön. Az eltelt öt évben két kislány érkezett a családba, de mivel ezzel a nő nem tett eleget a vele szemben támasztott elvárásnak, a család idén februárba megelégelte a várakozást, és nekitámadtak.

A pokol február 16-án szabadult el, amikor a pár a nagyobbik lányukkal látogatóba ment a férfi szüleihez a kínai holdújévet megünnepelni. A lakásban aztán az „anyós” ütni kezdte a nőt, s a férfi ahelyett, hogy megvédte volna, csatlakozott a bántalmazáshoz.

Lit kórházba kellett szállítani, mivel a verekedés után fejfájásra panaszkodott. A nőt hazaengedték pihenni, de másnap erős émelygés tört rá, fájlalta a zúzódásait, és szorítást érzett a mellkasában. Li megkérte gyermekei apját, hogy vigye be újból a kórházba, de a férfi ezt megtagadta, sőt, szakított vele, így a nő a saját szüleihez költözött vissza.

A lap riportere megkereste Li apósát is, aki egy egészen más történettel állt elő. Elmondása szerint a nő volt az, aki rátámadt az anyósra, rárúgta a szobája ajtaját, szidalmazni kezdte és tört-zúzott, amiért a rendőrséget is ki kellett hívni. Hogy mi oka volt a fiatal anyának így viselkedni, arra nincs magyarázat.

A rendőrök ki is mentek a családi perpatvarhoz, és látták az összetört berendezést, de nem vittek el senkit, mert a felek megígérték, hogy abbahagyják a veszekedést. Ezután Li saját elhatározásból kórházba ment.

A hatóságok úgy tudják, hogy Li és partnere, akit a sajtó csak Yeként emleget, mediáción vettek részt, ahol megállapodtak abban, hogy együtt maradnak. Ezt követően a nő áprilisban újra a rendőrséghez fordult kérve, hogy vizsgálják ki alaposabban az ügyét. A vizsgálat jelenleg is tart – írja a Daily Mail.

Kína erősen patriarchális társadalmában a szigorodó családvédelmi törvények ellenére még mindig nagyon gyakori, hogy a hatóságok egy férfi magánügyeként kezelik, ha megveri a feleségét, és ugyanez okból a szemtanúk sem avatkoznak bele az erőszakos jelenetekbe.

A nőkön nagy a nyomás, hogy fiúgyermeket szüljenek. Ennek egyik oka, hogy a tradicionálisan gondolkodó családoknak nagyon fontos a név és a vérvonal továbbörökítése. A fiú nélküli családokat, főleg vidéken, megvetés övezi. Ám a dicsőségen túl a fiúgyermekeknek „praktikus” haszna is van. Az egyketörvény miatt a társadalomban eltorzultak a demográfiai arányok. A fiataloknak el kell tartaniuk idős szüleiket és nagyszüleiket is, ami négy, de akár hat idős embert is jelenthet. Mivel a férfiak többet keresnek és jobbak az esélyeik a munkaerőpiacon (ráadásul a gyerekkel sem ők maradnak otthon), ők jelentik a „nyugdíjbiztosítást” nem csak a saját, de feleségük felmenői számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.