106 milliót ért Rowling széke

400.000 dollárért (közel 106 millió forintért) árverezte el egy New York-i aukciósház azt az ülőalkalmatosságot, amelyen Joanne Kathleen Rowling a Harry Potter kezdőköteteit írta.

Az 1930-as évekből származó szék egyike volt annak a négy, össze nem illő darabnak, amit a szerző Edinburgh-ben szerzett ingyen, még mielőtt híres lett volna – olvasható a BBC-n.

Először maga az írónő bocsátotta árverésre a bútort 2002-ben, hogy a befolyt összegből a jótékonysági szervezetét támogassa. Rowling maga festette le a széket, James Gannon árverésvezető szerint ez teszi olyan értékessé.

A széket maga Rowling dekorálta ki
A széket maga Rowling dekorálta ki
Lucas Jackson / Reuters

A szék támláján ezek a feliratok olvashatók: „Talán nem fogsz csinosnak találni, de ne ítélj meg a látszat alapján” és „Ebben a székben ülve írtam a Harry Pottert”.

A vevő a szék mellé kap egy Rowling által írt levelet. „1995-ben kaptam négy össze nem illő étkezőszéket, és mivel ez volt közülük a legkényelmesebb, folyton ebben kötöttem ki, amikor az írógépem előtt gubbasztottam. Ez nyújtott támaszt, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a Titkok Kamráját írtam. A nosztalgikus felem kicsit szomorú, hogy megválok tőle, a hátam viszont nem."

Az új tulajdonos nem kívánta felfedni a kilétét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.