Megvan James Bond eltűnő tintája

Amerikai kutatóknak sikerült olyan tintát kifejleszteniük, amely először látható, majd bizonyos idő elteltével "törli magát".

Az új tinta valójában magában a papírban rejlik, és apró, aranyból vagy ezüstből álló nanorészecskéket tartalmaz.
Az evanstoni Északnyugati Egyetem kutatói által kifejlesztett technika lényege, hogy az írás egy speciális, UV-fényt kibocsátó tollal kerül a papírosra. A sugárzás révén az öt nanométer átmérőjű kis részecskék tömbösödnek, fénytörésük és színük megváltozik, így a leírtak láthatóvá válnak. A rögök végül lassacskán szétesnek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A folyamat sebessége attól függ, hogy milyen intenzív UV sugárzás érte előzőleg a papírt, és ennek hatására mekkora tömbök képződtek. A nanorészecskék pontos kémiai összetétele is befolyásolja az üzenet élettartamát. Amennyiben az írás széthullik, már nem lehetséges helyreállítani, nyom nélkül eltűnik - írja a Die Welt című német lap.

A szöveget nem lehet másolni, ugyanis a fénymásoló gépekben alkalmazott világos fény azonnal megsemmisíti.
Az újraírható papírral kényes információkat lehet megvédeni - magyarázza a fejlesztésében részt vevő kutató, Bartosz Grzybowski. - Például nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe egy titkos megbeszélés anyagai, amelyek egy kis idő elteltével örökre láthatatlanná válnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.