Megütötte a gyermekéhez érkező orvost az anya

Bántalmaztak egy orvost vasárnap Jászkiséren egy családi háznál, ahol rosszul lett egy kisgyerek. Az orvost a beteg édesanyja pofozta meg. Az eset nem egyedi, évente 100-150 alkalommal bántalmaznak mentődolgozókat – írja a szoljon.hu.

A vasárnapi incidensről a mentőszolgálat jelen lévő dolgozói értesítették a rendőröket, akik előállították az orvost megütő nőt, és gyanúsítottként hallgatták ki.

– Évente 100-150 olyan eset fordul elő Magyarországon, ahol a közfeladatot ellátó mentődolgozókat komoly agresszió, támadás éri – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője. – A bántalmazás egyes esetekben személyi sérüléssel, máskor anyagi kárral is jár, az Országos Mentőszolgálat pedig feljelentést tesz. Az elmúlt időszakban egyaránt találkoztunk kemény jogalkalmazói gyakorlattal (végrehajtandó szabadságvesztés büntetés), de annak ellenkezőjével is.

Az iménti számok nem tartalmazzák azokat a „mindennapos” eseteket, amikor az agresszió „csak” szidalmakban, fenyegetésben, rángatásban stb. ölt testet – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

– A tűzoltóinkat is érte már támadás, amikor tüzet oltani mentek, volt, ahol meg is rongálták a járművüket, máskor kőzáport zúdítottak rájuk – foglalta össze a tapasztalatokat S. Tóth Anikó, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője. – Szerencsére személyi sérülés, illetve személyt ért támadás konkrétan nem történt, azonban ez annak a régóta jól működő együttműködésnek is köszönhető, amely során ha a műveletirányítás úgy ítéli meg, hogy támadás érheti a beavatkozó egységeket, akkor oda már rendőrök is érkeznek, ezzel elejét véve az atrocitásoknak – tette hozzá a szóvivő.

A megyében a pedagógusok és postások elleni agresszív fellépés az utóbbi időben már ritka, köszönhetően többek közt a polgárőrséggel való együttműködésnek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy miként eddig a postásokat, úgy az orvosokat is szívesen elkísérik rizikós helyzetekben, ha erre felkérést kapnak.

Sokat kockáztat, aki megüt egy orvost. A közfeladatot ellátó személyeket, így például a polgárőröket, az egyházi személyeket, a mentőszolgálat tagjait, a hivatásos vadászokat vagy akár a bírósági vagy más hatósági eljárásban jogi képviselőként eljáró személyeket a Büntető törvénykönyv védi. Aki velük szemben agresszíven lép fel, az az eset súlyosságától függően akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.