Megunta a tetoválását? Nehezen szabadul tőle

Minden hetedik embernek van tetoválása. Az egyik legősibb művészeti forma  manapság az önkifejezés egyik legdivatosabb eszköze. De mit tegyünk, ha megunjuk?

Mi visz rá valakit, hogy változó mértékben nehézfémet is tartalmazó, szinte eltávolíthatatlan festékkel pecsételje meg a testét, ami ha úgy tetszik, kitartóbb elköteleződés lehet, mint mondjuk, egy eljegyzés.

Ahány ember, annyi motiváció; az ősibb, vallási, rituális indíttatástól kezdve, a közösséghez való tartozáson át egy átmulatott éjszakán fogant spontán ötletig bármi kiválthatja az elhatározást - írja a hvg.hu.

a göttingeni egyetem tanulmánya kilenc indokot gyűjtött össze, hogy miért vállalkozik valaki a tetováltatásra: esztétikai ok, az egyéniség megerősítése, csoporthoz tartozás kifejezése, lázadás a konvenciók ellen, személyes történetek megörökítése, kulturális tradíciók, a fizikai fájdalom szeretete, szexuális élet megfűszerezése (bizonyos beavatkozások esetében), továbbá a testmódosítástól való függőség.

Sokan részegen vagy drog hatása alatt tetováltatnak a testükre különböző ábrákat, amit utóbb megbánnak, ha elmúlik a módosult tudatállapot. Mások megunják a szerelmüket, és a kapcsolat bomlásával fölöslegessé válik az arra utaló tetoválás is.

Az állásinterjúk jelentős részén hátránynak számít a tetoválás - olyankor sokan takargatni igyekeznek, vagy fölmerül, hogy el kellene távolítani.

A tudomány mai állása szerint maximum 90 százalékos alapossággal lehet eltávolítani a tetkót - az egyszer tetovált bőr soha többé nem lesz ugyanolyan, mint a tetoválás előtt volt.

Minél silányabb minőségű a tetoválás, annál könnyebb eltávolítani. A profik különböző fémeket kevernek a festékbe - az maradandóbbá teszi az alkotást. Nem mindegy, milyen színű az ember bőre, milyen színű a festék, és melyik testtájra tetováltak.

Vannak már a bőrcsiszolásnál kevésbé fájdalmas és eredményesebb módszerek az eltávolításra. A legjobb jelenleg az úgynevezett Q-kapcsolt lézer. Egy kezlés 5 ezer forintba kerül, a tetoválás nagyságától és anyagától függően 5-20 kezelésre van szükség, hogy nagyjából hegmentesen eltűnjön a tetoválás. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.