Megtalálták Feketeszakáll hajójának horgonyát

A hírhedt karibi kalóz, Feketeszakáll (Blackbeard) zászlóshajója, az Anna királyné bosszúja (Queen Anne's Revenge) feltételezett roncsai mellől hoztak fel a búvárok egy horgonyt.

Feketeszakáll, alias Edward Teach - említik Tache-ként vagy Thatch-ként is - angol kalóz (1680-1718), akinek nevét az egész karibi térségben és az Atlanti-óceán nyugati részén rettegték a XVIII. század elején. A leghíresebb hajója az Anna királyné bosszúja, amely 1718-ban futott zátonyra, és süllyedt el Beaufort mellett, Észak-Carolina partjai közelében.

A 30 méter hosszú háromárbocos hajó, amelyen 150-200 főnyi legénység szolgált, eredetileg francia rabszolgaszállító volt. Feketeszakáll 1717-ben foglalta el az akkor még La Concorde nevű hajót, amelyet Anna királyné bosszújának keresztelt át. Roncsait 1996-ban fedezték fel.

A most felhozott horgony valószínűleg egy kisebb hajóé vagy csónaké lehetett, amelyet kisebb tárgyakat szállított a kalózflotta vitorlásai között, illetve a partról a hajókra.

A régészek szerint a horgony felszínre hozását azért rendelték el, mivel féltek, hogy az őszi-téli viharok elmossák a leletet, mielőtt a jövő évre tervezett teljes feltárás során kiemelhették volna. A szakértők szerint a roncsok többi része stabilan helyezkedik el a tengerfenéken.

A horgonyt Beaufortban, az Észak-Carolinai Tengeri Múzeumban állítják ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.