Megtalálták az örök fiatalság szérumát

Megtalálták az „örök fiatalság szérumát” a Húsvét-szigeten. A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a Chilétől 3200 kilométerre fekvő sziget földjéből vonták ki a különleges anyagot - írja a The Telegraph.

Az „örök fiatalság szérumának” keresztelt rapamycin képes megállítani az idő előtti öregedést és akár több mint egy évtizeddel meghosszabbíthatja az emberi életet.

A szert Hutchison-Gilford szindrómában (HGPS) szenvedő gyerekeken tesztelték. A HGPS egy ritka genetikai betegség, aminek hatására az öregedési folyamat többszörösére gyorsul, ezért a betegek 12 éves koruk környékén belehalnak. A sejteket a progerin nevű mutálódott fehérje készteti az idő előtti öregedésre, ám a rapamycin eltávolítja a progerint a szervezetből és egészséges sejteket hagy maga után. Dimitri Krainc, a tanulmány egyik szerzője szerint, már a „sejtrom-eltávolító” rendszerünk enyhe aktiválása is meghosszabbítaná a sejtjeink és szerveinek élettartamát, és egészségesebbé tenné őket. Az értékes anyagot az immunrendszer elnyomására is lehet használni a szervátültetéseknél.

Amerikai kutatók, köztük Francis Collins neves genetikus és a Harvardi Egyetem munkatársai további kísérleteket terveznek, mivel hasonlóságokat véltek felfedezni a HGPS okozta öregedés és a természetes öregedési folyamatok között. Így lehet, hogy a csodaszer az egészséges emberek életét is képes lenne meghosszabbítani.

A Popeye-ként pózoló 49 éves William Chavarriaga takarítóként dolgozik. Bár így is fiatalos, az új szérum 10 évvel hosszabbítaná meg az ő életét is
William Chavarriaga, 49-year-old cleaner at the Olaya Herrera Airport, poses as a cartoon character "Popeye the Sailor" during an interview with local media in Medellin January 17, 2011. Chavarriaga, who looks like the character Popeye, said he has been entertaining his friends and colleagues from the past 30 years. He said he continues playing Popeye because he likes the attention. REUTERS/Albeiro Lopera (COLOMBIA - Tags: SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.