Megtalálták a valaha élt legnagyobb dinoszauruszt

Helyi farmerek bukkantak annak a hatalmas állatnak a maradványaira Argentínában, mely a combcsontja alapján 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett - írja a BBC.

A paleontológusok  összesen 150 csontot ástak ki a La Fecha melletti sivatagban, és mind meglepően jó állapotban volt. A szakemberek a combcsont alapján úgy vélik, az állat legalább 77 tonnát nyomhatott, olyan nehéz volt, mint 14 afrikai elefánt együttvéve, és 7 kilóval nehezebb, mint a korábbi rekorder, az 1993-ban talált Argentinosaurus.

A tudósok úgy vélik, ez lehetett a valaha a Földön élt leghatalmasabb állat. Véleményük szerint növényevő lehetett, és  a szauropodának nevezett dinoszauruszcsoporthoz tartozik, amelyeket a nagy test, a hosszú nyak és apró fej jellemez. Úgy gondolják, körülbelül 95-100 millió évvel ezelőtt élhetett Patagónia erdeiben. Nevet egyelőre nem adtak neki.

Dr. Paul Barrett, a londoni Természettudományi Múzeum dinoszaurusz-szakértője úgy véli, valóban hatalmas állatra bukkantak a sivatagban, ám szerinte még rengeteg ilyen elképesztő méretekkel rendelkező dinoszaurusz csontváza hever a föld alatt. Mint mondja, mivel nem egész csontvázakat találtak, így a mérések sem tökéletesen pontosak. Ráadásul több különböző módszer létezik, mellyel a dinoszauruszok súlyát ki szokták kalkulálni, és ezek olykor ellentmondanak egymásnak, így ő azon a véleményen van, hogy egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy valóban a legnagyobb dinoszauruszt találták most meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.