Megsérült az Atlantis hővédő pajzsa

Élő adások és állandóan frissített információk segítségével követhetik végig az Antlantis űrrepülőgép munkálatait az érdeklődők, amely szerdán éri el célját, a Föld körüli pályán lévő Hubble űrteleszkópot. Az Atlantis legénysége apró sérüléseket fedezett fel kedden az amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsán.

A repülésirányítók szerint valószínűleg az indításkor keletkezett törmelék okozta karcolásokat.

Az űrhajósok átvizsgálták az űrjármű külső burkolatát, és azt találták, hogy négy-öt hővédő csempe (kerámialap) megsérült az Atlantis jobb oldalán, azon a szakaszon, ahol a jobboldali szárny a géptörzshöz csatlakozik. A NASA amerikai űrügynökség szakértői szerint nem tűnik súlyosnak a rongálódás, de még elemezni kell a dolgot.

Egy másik űrrepülőgép, az Endeavour készenlétben áll, hogy szükség esetén mentőakciót hajtson végre, ha baj érné az Atlantist. A jelenlegi küldetés ugyanis a szokásosnál több kockázatot rejt magában.

Élő internetes közvetítés az Atlantis űrrepülőgép munkálatairól

Az interneten élő adások és állandóan frissített információk segítségével követhetik végig a hétfőn indult Antlantis űrrepülőgép munkálatait az érdeklődők.

A NASA nemcsak az előkészületeket és az űrrepülő indulását közvetítette élőben és tudósította blogján: folyamatosan frissíteni fogja az információkat, és mind az öt űrsétát figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a www.nasa.gov/hubble weboldalon. Az újdonságokról a www.twitter.com/nasa is informálja az érdeklődőket.

Az Atlantis űrrepülőgép szerdán éri el célját, a Föld körüli pályán lévő Hubble űrteleszkópot. A fedélzeten lévő hét űrhajós új televíziós kamerákat és fényképezőgépeket, napelemeket és giroszkópokat szerel fel a megfigyelőállomáson, valamint megkísérli az elromlott tudományos eszközök megjavítását.

A világűrbe repül a NASA, az IMAX és a Warner Bros filmgyár közreműködésével egy IMAX 3D kamera is, amely a Hubble űrteleszkópon végzett munka minden részletét rögzíti. Ezekből a képekből és az űrteleszkóp által az űr mélységeiről készített felvételekből film készül, amely Hubble 3D címmel 2010 tavaszán kerül a mozikba.

Először 2001-ben utazott a világűrbe egy 3D-s kamera. Ennek felvételeiből készítették az Űrállomás 3D című filmet.

Az utat tizenegy naposra tervezik, a kiegészítésekkel és javításokkal legalább öt-tíz évre működőképessé szeretnék tenni a szerkezetet. A Hubble űrteleszkópon végzett munkálatok összköltsége eléri az egymilliárd dollárt.

A NASA számítógépes képén a Föld körüli pályán keringő tárgyakat jelenítették meg fehér pontokkal: ezek 95 százaléka űrhulladék, például működésképtelen műhold. Az Atlantis hétfős legénysége a Hubble amerikai űrteleszkóp felújításán dolgozik majd.
A NASA számítógépes képén a Föld körüli pályán keringő tárgyakat jelenítették meg fehér pontokkal: ezek 95 százaléka űrhulladék, például működésképtelen műhold. Az Atlantis hétfős legénysége a Hubble amerikai űrteleszkóp felújításán dolgozik majd.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.