Mégsem kapott kegyelmet Billy the kid

Richardson úgy döntött, mégsem ad kegyelmet az 1881-ben meghalt William Bonneynak, közismert nevén Billy, a Kölyöknek - jelentette be pénteken az ABC televízióban.

Új-Mexikó első embere hivatali idejének legvégén foglalkozott behatóan a Kölyök ügyével, aki amúgy 129 éve halott, tehát sokra nem megy a kegyelemmel. Billy igazi vadnyugati coltvirtuóz volt, egy marhaháborúban lelőtt egy seriffet, majd miután elfogták, megszökött a börtönből, és üldözői közül két seriffhelyettessel is végzett. Végül vele végzett egy seriff. 

Richardson december közepén internetes fórumot nyitott arról, hogy kegyelmet kapjon-e Billy, mert elfogásának körülményei jogi szempontból vitathatóak. Új-Mexikó hajdani kormányzója olyan levelet írt a körözött Billynek, mely szerint módjában áll megkegyelmezni neki, ha a Kölyök megjelenik tanúként egy gyilkossági ügy tárgyalásán. (Nem Billy végzett az ügy áldozatával.) Billy a kegyelem lehetőségét ígéretnek vette, megjelent a bíróságon, a kormányzó viszont nem kegyelmezett. A Kölyök akasztása elől megszökött a börtönből.

A még éjfélig hivatalban lévő kormányzó elődje vitatható ígéretszegése okán kérdezte meg az emberek véleményét. Túl nagy tömeget nem mozgatott meg az ügy: 809-en küldtek emailt. A végeredmény: 430:379-re nyert Billy kegyelmet a "néptől". A szavazás nemzetközi volt, Angliából, Franciaországból, Új-Zélandról, de még Japánból is érkezett vélemény. Írtak többek közt az ügye két hajdani főszereplőjének leszármazottai: a kormányzó egy dédunokája és Pat Garrett seriff - ő végzett Billyvel - ükunokája. Mindketten ellenzik a kegyelmet.

Richardson utódja egyébként csak a fejét csóválta az egész ügyön, melyet időfecsérlésnek tartott. Szerinte sokkal fontosabb kérdésekkel, például a költségvetés egyensúlyával kellene foglalkozniuk Új-Mexikó vezetőinek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.