Mégsem jobb fenékre, mint hasra hízni

Régóta fennálló elképzelés, hogy az úgynevezett alma alkatúak, akinél elsősorban a hasi tájékon rakódik le a testzsír általában veszélyeztetettebbek a szívbetegségek és a diabétesz szempontjából, mint körte alkatú társaik, akiknél főként a csípőnél, a fenéken és combokon rakódik le a zsír.

A Kalifornia Egyetem (Davis) Orvosi Központjának legújabb kutatása azonban megcáfolta ezt a régóta fennálló tézist – írja a Medipress.  Az intézet kutatói megállapították, hogy a fenéktájékon, azaz gluteális szövetekben lerakódott zsírréteg abnormálisan nagymennyiségű kemerint és omentin-1 fehérjét tartalmat, amely a szervezetben gyulladásokat okozhat, valamint inzulin rezisztenciát eredményezhet, ami a korai metabolikus szindrómában szenvedők esetében a cukorbetegség kiváltó oka lehet.

A jóléti társadalmakban az elhízás terjedésének oka a fizikai igénybevétel erőteljes csökkenése

A metabolikus szindróma kifejezés bizonyos rizikófaktorok együttes jelenlétére utal, amelyek együtt akár meg is ötszörözhetik a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. A rizikófaktorok között szerepelnek a nagy derékbőség, a magas sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis az úgynevezett „jó” koleszterin alacsony szintje, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukor és a magas trigliceridszint. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) statisztikai adatai szerint a 20 évnél idősebb amerikai felnőttek 35 százalékát érinti a metabolikus szindróma.

„A hasi tájékon lerakódott zsírról már korábban bebizonyosodott, hogy megnöveli a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát, azonban a mostani kutatás rávilágított, hogy a gluteális, tehát a fenéktájon lerakódott zsírréteg sem ártalmatlan, különösen nem a metabolikus szindrómában szenvedő páciensek esetében” - nyilatkozta Dr. Ishwarlal Jialal, a Kalifornia Egyetem patológia professzora, a tanulmány szerzője.

A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvostudományi szakfolyóirat márciusi számában fogják publikálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.