Megölte magatehetetlen lányát, majd bevett 300 nyugtatót

A magatehetetlen lányát begyógyszerező asszony előre kiszabta magára a büntetést, de túlélte az öngyilkosságot. Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Döbbenetes emberi drámának lehettek fültanúi azok, aki végigülték a Győri Törvényszéken egy emberöléssel vádolt rábaközi asszony tárgyalását. A nőnek két gyereke született, az első egészségesen, a másodikról nyolcéves korában derült ki egyértelműen, hogy agysorvadása van. Gyógyítani nem lehetett, néhány alapvető szót megtanult, de teljesen magatehetetlenül élte az életét családjában. Anyja szinte minden éjszaka ébren virrasztott miatta, a beteg lány gyakran kapott epilepsziás rohamokat.

Az asszony házassága – vélhetően a körülmények következtében is – tönkrement. Az anya kilátástalanságában korábban egyszer már öngyilkos akart lenni, de ezt a cselekedetét akkor inkább segélykiáltásnak szánta. Tavaly februárban aztán végső elkeseredésében 250 darab szorongásgátló, nyugtató tablettát kevert lánya joghurtjába, s hajnali háromkor ezt adta reggeliként Juditnak. Ezt követően maga is bevett 300 ugyanolyan tablettát.

Amikor a családtagok észrevették, hogy nem ébrednek fel, kihívták a mentőket. A győri kórház intenzív osztályán megmentették mindkettőjük életét. A lányt onnan a csornai kórházba vitték, ahol tüdőgyulladást kapott, s abba halt bele. A szakértők szerint halála és begyógyszerezése között közvetett oksági kapcsolat bizonyítható.

A beteg lányát 25 éven át folyamatosan ápoló, gondozó asszony beismerte és megbánta a tettét. Pribusz Ágota ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottra.

A Győri Törvényszék végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztette. Köszler Ferenc tanácsvezető bíró részletes indoklásában kifejtette: kényes egyensúlyt kellett tartaniuk, hiszen a cselekedetei következményeinek megítélésében közepes, súlyos fokban korlátozott vádlott büntetése korlátlanul enyhíthető lett volna, ám nem akarták azt üzenni a társadalomnak, hogy saját gyermekének megölésével szabad kilépni egy súlyos emberi drámából.

Figyelembe vették azonban, hogy az asszony sokszor szinte erején felül gondozta a lányát negyedszázadon át – az első öngyilkosságát követő pszichiátriai kezelés kivételével –, gyakorlatilag el sem mozdult mellőle. Ráadásul a reményét elvesztő asszony, aki elgondolta, milyen sorsa lehet majd az intézetben a kommunikálni is képtelen gyermekének, már előre kiszabta önmaga büntetését a 300 darab tabletta bevételével, fogalmazott a bíró.

Az ügyész és a vádlott is tudomásul vette az ítéletet, ami így rögtön jogerőre emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.