Megnyitották a rakpartokat a fővárosban

Visszavonult a Duna, már mindkét alsó rakparton lehet közlekedni Budapesten.

Egyhetes lezárás után szombat délutántól ismét járható a budai és a pesti alsó rakpart, miután a Duna vízszintje 650 centiméter alá süllyedt. Az árhullámok levonulását követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. várhatóan szombat délutánra befejezi mindkét útpálya megtisztítását. A rakpartokat múlt szombaton zárták le a forgalom elől, azóta két árhullám is levonult a Dunán.

Elsőként, a déli órákban, a budai alsó rakpartot adták át a forgalomnak, a pesti oldalon a kora esti órákban nyitották meg az utat, mert a legalacsonyabban fekvő szakaszon, a Lánchíd alatt sokáig szivattyúzták a vizet.

A rakpartok megtisztítását a hordalékoktól már az éjszaka megkezdték, a cég 117 munkatársa 24 takarító- és locsolókocsival tisztította a burkolatot. Az idén már csak ott fertőtlenítenek klórmésszel, ahol állati tetemet találnak, máshol 80 Celsius-fokos termálvízzel mossák le az utat, így próbálnak vigyázni a Duna élővilágára.

Az útszakaszok megnyitását követően hétfőtől várhatóan jelentősen csökken a belvárosi utak zsúfoltsága; az elmúlt héten a Budapesten autózóknak szinte naponta dugókban kellett araszolniuk.

A Halász utcától északi irányban, a Mozaik utca felé zárva marad a rakpart, de nem az árhullám miatt, hanem azért, mert ott még tart a korábban megkezdett gázvezeték-építés, valamint a budai főgyűjtőcsatorna építése.

A Fővám térnél ideiglenes forgalomterelés lép életbe, ezért az alsó rakpart helyett a felső rakpartra terelik a forgalmat. Mint írták, ez a terelés csupán néhány napig, várhatóan a jövő hét közepéig-végéig marad érvényben.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. autói tisztítják a budai alsó rakpartot a Duna hordalékaitól a korábban elöntött útszakaszon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.