Megnyitják a benzincsapot: vége a görög sztrájknak

A fuvarozók bejelentették, hogy befejeződött a sztrájk Görögországban. Azt még nem tudni, hogy mikorra áll helyre a benzinkutak ellátása.

Befejeződött Görögországban a fuvarozók sztrájkja - közölte vasárnap késő délután a fuvarozók szakszervezetének elnöke. A hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban a forgalmas turistaszezon közepén. A szakszervezeti vezető vasárnapi tájékoztatása szerint hétfőn a fuvarozók felveszik a munkát, az érdekképviselet vezetői pedig tárgyalásokba bocsátkoznak a kormánnyal. Mindamellett jelezte: lehetnek még sztrájkok, ha a kormány "kihátrál ígéreteiből", de nem részletezte, milyen ígéretekről van szó.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak. Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is Görögországban. A hatóságok közel 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés.

A görög kormány szombaton már rekvirált járművekkel és katonai tartálykocsikkal szállíttatta üzemanyagot a fuvarozók sztrájkja miatt, bár szombaton már munkába állt néhány sofőr. A katonai járművek a repülőterekre, erőművekhez és kórházakhoz vitték az üzemanyagot, a rendőrökkel kísért vállalati tartálykocsik pedig a töltőállomásokat látták el. A sztrájkolók korábban megtámadtak néhány teherautót, de egyik incidens sem vált súlyossá. A szigeteket a haditengerészet szolgálta ki.

A hét eleje óta mintegy 33 ezer gépkocsivezető szüntette be a munkát anyagi érdekei védelmében, súlyos károkat okozva a nyári turizmusnak és az egész gazdaságnak. Szombaton azonban a kormány szerdai fenyegetése hatására egy részük újból munkába állt. Athénban már 250 benzinkút működik, Szalonikiben pedig mintegy 70 - közölte a közlekedési minisztérium.

 

Bogorodica, 2010. augusztus 1. Görög állampolgárok töltik föl műanyagpalackjukat egy macedóniai benzinkútnál Bogorodicában 2010. augusztus 1-jén, amikor Görögországban egy hete sztrájkolnak üzemanyag-szállítók, mert a kormány a gazdasági reform keretében liberalizálni akarja az üzemanyag szállítását. (MTI/EPA/GEORGI LICOVSKI)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.