Megnyílt a karácsonyi vásár a bécsi Városháza előtt

Alsó-Ausztriából érkezett az idei csaknem 30 méter magas fa, amelyet azonban igazodva a sanyarú gazdasági helyzethez, ezúttal először, energiatakarékos világítótestek díszítenek. Ez az egyetlen kézzelfogható jele a takarékoskodásnak: minden egyéb tekintetben ugyanolyan pazar a legnagyobb bécsi vásár, mint máskor.

A romló gazdasági körülmények között még nagyobb a bécsi karácsonyi vásár jelentősége – takarékoskodásról tehát szó sincs.  Végül is a hathetes rendezvény a Városháza előtti téren ma már jelentős tényező a város gazdálkodásában: egyes számítások szerint a szállodákat és éttermeket is beleszámítva jó 30 ezer munkahelyet teremt, miközben a vásár önmagában a hat hét alatt 500 embernek jelent kereseti lehetőséget. A szervezők, a bécsi gazdasági kamara és a városháza nem gondolják, hogy a látogatottság csökkeni fog: ez a bécsi Ádventi Varázslat névre keresztelt rendezvény gyermekbarát, márpedig a legkisebbek az utolsók, akiken az emberek spórolnak. Nem véletlen, hogy a bécsi idegenforgalom legerősebb időszaka a november-december, ilyenkor a legtöbb a látogató. A vendégéjszakák száma tavaly ebben a  hat hétben meghaladta az 1 millió hatszázezret, a vásáron 3 millióan fordultak meg. Fél millió kivételével osztrákok, még inkább bécsiek. Utóbbiak számára megszokott program, hogy kicsit körülnézzenek a standok között, megigyanak egy-két pohár puncsot, forralt bort. Egyre többen keresnek apróbb ajándékokat az itt áruló iparművészeknél. A vásár gazdasági vállalkozás: a Városháza az évi  költségvetéséből egy millió eurót, a gazdasági kamara 240 ezret fordít rá. Eddig még mindig bőven megtérült a befektetés.

Mindennek jegyében a szombaton megnyílt Ádventi Varázslat nemhogy nem  kisebb, de újdonságokat is kínál. Olvasó tornyot például a gyerekeknek, ahol nemcsak maguk lapozgathatnak, hanem felolvasást is meghallgathatnak. Most először jelenik meg a szintén gyerekeknek szánt vásár-újság – térítésmentesen lehet az információ standnál hozzájutni. Újdonság néhány szakkör – például az, amelyik a rádiózás rejtelmeibe vezeti be az érdekelődőket. A saját kezű ajándékkészítés oly kedvelt gyakorlata folytatódik, ismét a Városháza oszlopcsarnokában kialakított kis műhelyekben, előzetes jelentkezés alapján. Az alkalmi kis szakácsok, pékek, ötvösművészek, asztalosok és a többi szakma művelői a csekély részvételi díj ellenében hazavihetik műveiket. Már a nyitás előtt negyvenezer volt a jelentkezők száma, nem utolsósorban a jobb koordináció miatt is újult meg a weboldal.

Változás az eddigiekhez képest, és ez sem a takarékoskodásra vall, hogy a vásár az idén fél órával tovább, fél tízig lesz nyitva. Az igen népszerű bögrék szebbek és tartósabbnak tűnnek, mint korábban. A puncsot vásárlók most is betétdíjat fizetnek a bögréért– s ha akarják, ennek fejében meg is tarthatják. A gyerek-puncs bevált: alkoholos italt ugyanis csak 16 éven felülieknek szolgálnak ki, s ezt a szabályt szigorúan betartják. A park ősfáinak díszítése az idén is szép és ötletes. Kisvasút, kisposta, mesepavilon éppúgy lesz, mint tavaly. Az árusok, akik pályázat útján nyerték el a részvételi jogot, újdonságokat is kínálnak – választékukat szigorú zsűri ellenőrizte.

Azért van példa takarékoskodásra is. Az idén első ízben energiatakarékos izzók díszítik a szokás szerint 30 méter magas karácsonyfát. Annál „tékozlóbb” a bejárati díszítés: a városi kertészet virágaiból készült a 12 méter átmérőjű, két tonna súlyú ádventi koszorú.

Bécs

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.