Puliszkától betegedtek meg egy fővárosi vendéglőben

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után – írja pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) saját weboldalán.

Az érintett vendéglő jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolt házhoz szállított vadon termő gyűrűs tuskógombát, és abból készített polentát. A gyűrűs tuskóbomba nem mérgező, de legalább 20 percig kell sütni vagy főzni felszolgálás előtt, különben emésztési panaszokat okozhat.

A vendéglős ezt valószínűleg nem tudta, ám ha bevizsgáltatta volna a gombát, akkor a szakellenőr felhívta volna a figyelmét a hőkezelés fontosságára.

A gyűrűs tuskógombához hasonlóan kell eljárni a nagy őzlábgombával, a pereszkékkel, a gévagombával és a kucsmagombákkal. Ezek mind ehetőek, ha megfelelően készítik el őket.

A NÉBIH az őszi gombaszezonra való tekintettel ismételten felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy saját maguk és családjuk védelme érdekében kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A vendéglátósokra szigorú szabályok vonatkoznak. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy vendéglátásban tilos vadon termő gombát szakellenőri igazolás hiányában felhasználni! A szakellenőri igazoláson kötelezően fel kell tüntetni az említett gombák esetében, hogy 20 percig tartó hőkezelés szükséges, továbbá előírás az is, hogy a szakellenőri igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell őrizni.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánlják a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.