Krimibe illő hajsza volt Budapesten

Tuki, a Pálmaház fehértorkú tukánja múlt hét csütörtökön megszökött a Fővárosi Állatkertből. A szabadságszerető szárnyas sokfelé bolygott, a Szondi utca környékén is látták.

Tuki
Tuki
Fővárosi Állat- és Növénykert/Bagosi Zoltán

A Pálmaház csarnokában szabadon élő tukánt pénteken a gondozók nem találták a helyén. Tuki valahogy kijutott a szabadba és a szomszédos épületek között röpdösve nézelődött.

A kíváncsi szárnyast folyamatosan csalogatták, próbálták befogni, de Tuki mindig szerzett néhány szárnycsapásnyi előnyt. Ahogy telt az idő, a madár egyre messzebb merészkedett, többször is átrándult a Dózsa György út túloldalára, a terézvárosi házak közé.

„Hol a közeli autómosónál tűnt fel, hol a Szondi utca 104.-ben, hol a Szondi utca és a Dózsa György út sarkán álló Ibis Hotelnél. A követségi negyed egy részét is felfedezte. Az állatkerti befogó csapat természetesen több alkalommal is igyekezett kézre keríteni. Hangszórón lejátszott tukánhanggal csalogatták, illetve célzott lövéseket adtak le rá altatópuskából. Ez utóbbi eszköznek azonban bizonyos korlátai voltak, mert egyrészt nagyon szigorú előírások vonatkoznak a használatára, másrészt félreértésekre adhat okot a követségi negyedben, néhány tucat méterre a Budapest Pride felvonulástól...” – írja honlapján az Állatkert.

Tuki a kalandos hétvége után hétfőn hazatért, s mikor kiszúrták az Ausztrálház oldalánál, az egyik állatkerti munkatárs fúvócsővel leszedte. Az ájult madarat már könnyű volt nyakon csípni. A közlemény szerint Tuki jól van, de jelenleg „magánzárkában”, azaz egy elkülönített röpdében van. A tukán visszakerülhet a pálmaházi nagycsarnokba, amint felszerelik azokat a függönyöket az ajtókra, melyek a későbbiekben meghiúsítják a szökési kísérletet.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a közhiedelemmel ellentétben az állatkertek lakói nem akarnak világgá menni, amikor megszöknek. Jellemzően a kíváncsiság csalja ki őket a lakhelyükről, de miután kikalandozták magukat, igyekeznek visszatérni a biztonságot és folyamatos ellátmányt jelentő otthonukba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.