Meglepő hatása van az alváshiánynak

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy az alváshiány csökkentheti a védőoltások hatékonyságát.

A Sleep augusztusi kiadásában megjelent kutatás során 125 felnőtt alvásmintáit vizsgálták, akik háromszori védőoltást kaptak hepatitisz B ellen. A kevesebbet alvó résztvevők immunrendszere kevesebb antitestet termelt válaszként az oltóanyagra, és a vérvizsgálatok azt mutatták, hogy nem kapták meg a szabványos védettséget a vírussal szemben.

Fárasztó vita után. Egy résztvevő a klímacsúcsnak otthont adó koppenhágai Bella Centerben
Delegates sleep in the Bella Center as negotiators worked through the night to form a draft text at the UN Climate Change Conference 2009 in Copenhagen December 18, 2009. REUTERS/Bob Strong (DENMARK - Tags: ENVIRONMENT)

A hat óránál kevesebbet alvó alanyok közel 12–szer nagyobb valószínűséggel maradtak védettség nélkül, mint azok, akik hét óránál többet aludtak éjszakánként. Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás minősége nem, csak az alvás mennyisége befolyásolta az oltóanyagra adott választ - írja a Medipress.

A kutatás vezetője, Aric Prather, a Kalifornia Egyetem munkatársa szerint mivel egyre több ember szenved krónikus alváshiánytól, a mostani eredmények figyelmeztetésként szolgálnak a közegészségügy számára az alvás és az egészség között fennálló egyértelmű összefüggésre.

Prather azt javasolja, hogy a védőoltásokat beadó egészségügyi szakemberek kérdezzék ki pácienseiket az alvási szokásaikról, mert az alváshiány befolyásolhatja az oltóanyag hatékonyságát. Az amerikai Országos Alvás Alapítvány ajánlásai szerint a felnőtteknek hét-kilenc óra alvásra van szükségük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.