Meglépett a bangkoki merénylet szervezője

Eltűnt az augusztus 17-i bangkoki terrormerénylet kiagyalója. A thaiföldi főváros szívében lévő hindu szentélynél robbantott bomba húsz embert ölt meg – köztük tizennégy külföldi turistát. Hét áldozat kínai volt.

A hatóságok két férfit őrizetbe vettek, ám az akciót kitervelő, Izan néven emlegetett férfi egy Bangladesbe tartó repülőgéppel el tudott menekülni. Prawut Thawornsiri rendőrségi szóvivő most arról számolt be, hogy Izan tizenkét nappal ezelőtt felszállt egy Dakkából Újdelhibe induló repülőgépre. Végső úti céljaként Pekinget jelölte meg, de oda már nem érkezett meg.

A thai nyomozók az elmúlt hetekben Malajziában is jártak, és megpróbálták visszafelé nyomon követni a bomba alkatrészeinek vásárlásához felhasznált pénz útját. Az egyik illetékes elmondása szerint azt már tudják, hogy mit melyik üzletben szereztek be az elkövetők.

A hatóságok szerint az egyik letartóztatott férfi, akinél egy Yusufu Mieraili névre kiállított kínai útlevelet találtak, együttműködik a nyomozókkal. Azt mondta, ő adta át a robbantónak a bombát, az utasításokat pedig az Abu Dustar Abdulrahman nevére kiállított útlevéllel utazó, rejtélyes Izantól kapta. A kínai útlevelek és a törökös nevek megerősíteni látszanak, hogy az elkövetők a Kína nyugati részén élő ujgur nemzetiséghez tartoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.